2015-12-12 1717 浏览
生日的朋友选择了试这家饭店!! 就看看食评有什么推荐, 就被这店推介菜式“饱受折磨”的名所吸引!! 我们有订位, 到达的时间约7点, 当时餐厅未坐满, 大约8点左右先客满。 坐下就可以先选茶, 有好多不同的茶供应, 我们就选了玫瑰花茶!我们5个人, 叫左5味𩠌, 第一味要点的就系饱受折磨, 其实见到实物后都唔太联想到点解要叫饱受折磨, 系炸左的金菇, 食到有椒盐味, 好香口, 但唔太食到金菇味, 适合送酒~见到隔离枱叫特式菜, 不得不点来试试, 外型真系好得, 睇相就知道, 名叫芝麻吊烧企鹅鸡!! 你可以选择自己手撕就有优惠价($288), 或者由餐厅处理正价($388)。 我们当然选优惠价啦, 鸡会以相中的造型先上枱, 让我们影够相就会收回去拆去支架再上枱并配上手套让我们自行手撕, 手撕的工作系由友人代劳的, 但我见都唔系简单的, 撕开鸡脾都要好出力架~辛苦他了!! 鸡腿肉及鸡翼的肉好嫩, 味道有点似加左粒粒芝麻的烧春鸡, 鸡胸肉那边就咸左少少。古法山楂咕噜肉, 其实炒得几好, 食到甜酸汁包著炸脆的肉, 不会太酸不会太甜适中, 刚好。干扁四季豆, 四季豆煮得太淋身, 一咬即烂咁,

饱受折磨
芝麻吊烧企鹅鸡
古法山渣咕噜肉
干扁四季豆, 四季豆煮得太淋身, 一咬即烂咁,  不似平时食到的爽口脆身口感, 扣左分, 但汁系惹味的。
干扁四季豆
富贵炒饭炒得好好食, 食到饭粒炒到一粒粒好干身, 每啖夹有大大粒的虾粒,带子粒和鲍鱼粒, 都几鲜味~
富贵炒饭
总结, 全晚侍应都好尽责, 见茶壶无水就自动自觉加水, 服务都唔错。饱受折磨和企鹅鸡是比较创新的菜名和菜式, 味道就普通。虽然对碟干扁四季豆有点失望, 但系古法山楂咕噜肉和富贵炒饭都做得很不错。
2015-12-02
饱受折磨