2017-02-20
有朋自远方来归来,平时食惯西餐,一返嚟香港梗系要食返中餐啦。呢间礼宾傅,之前帮老细book过一次位,佢话好好食,今次就豪一豪佢,轮到我来食啦。羊城鸽松将乳鸽肉切碎再混合埋啲菇啊肉碎啊等等一齐去炒,放佢喺生菜上面,卖相一流。见到个块生菜吗?条边仲要系修剪过嘅,心意可嘉。而且炒肉碎配埋生菜一齐食,口感清新,唔会觉得油腻。鹅肝虾多士多士脆卜卜,上面配有鹅肝同埋虾,够哂丰富。平时食多士最怕成口油,但呢个炸得唔错。不过鹅肝略嫌份量少左啲,唔系好食到佢嘅味道。羊肚菌炖螺头呢个汤真系不得不赞,味道鲜甜到呢...羊肚菌味道比较浓郁一连埋猪肉一齐炖螺头,鲜味非常,每一啖都系精华。西兰花炒带子呢件带子不得了,大大粒不特止,仲要外皮煎到够晒脆,但里面keep住嫩滑。入口𠮶种外脆内软嘅感觉的确令人惊喜。香港炒饭个炒饭睇落平平无奇,但食落粒粒分明,而且好干身唔油腻。加啲葱呀、肉粒呀一齐炒,用料普通但系味道一啲都普通。合桃糊望落个样杰挞挞,啱晒我心水,食落唔会粉,而且合桃味好香,做饭后甜品一流。呢餐饭绝对满足到朋友仔嘅思乡之情,喺香港食完咁靓嘅中餐,返到去都唔知食咩好lu。