2020-05-17
今日就特别D,带大家去到美食荟萃既荃湾。系香港🇭🇰,相信每个人都一定食过鱼蛋烧卖呢D香港特色小食😋!唔少地方/ 舖头都有得卖,但真心味道好既真少之又少。坦白讲,渣哥虽然多人食,但其实大家都系去捧下场,食物质素都知啦!荃湾路德围附近出哂名多好野食,今日就想介绍「元朗烧卖皇后妙舒」,佢既鱼蛋烧卖相当有特色👍🏻!一般坊间嘅鱼蛋系用鱼肉加面粉搓成,口感比较粉🤨!呢档自制白鱼蛋虽然细细粒但非常弹牙,比一般潮州鱼蛋更好味😋!当然呢度嘅烧卖亦非常出色,系一般少见既猪肉烧卖。因为猪肉烧卖成本比鱼肉烧卖高,所以一般较少见!烧卖落左冬菇条,香气十足,而猪肉非常多汁🤤,所以每食一粒都非常满足🥴🥴!配埋辣酱,果一股辣油嘅味道从口腔慢慢散开,间中又带点麻😳!呢种街头味道真令人难忘。价钱方面,烧卖$12/5粒、 $20/8粒、鱼蛋$12/8粒,比一般坊间卖得贵,但佢胜在用料好,所以我觉得价钱合理!
鱼蛋。烧卖孖宝