由于平时都好钟意试唔同款式既素食,所以之前系ig见到已经觉得吸引,咁岩今日去开西环就即刻黎试试。个日平日中午黎到,入面都几满,但好彩都仲有位就唔洗等。佢个setting个人觉得都几有欧洲cafe既感觉,因为以前去过荷兰一间食pancake既cafe都系咁上下样,加上佢既食物同摆盘都好似今次就叫左两个甜品同一杯饮品,首先讲讲依个好有惊喜既SWEET POTATO COCONUT PANCAKE,佢个pancake唔系平时好松软既质地,而系比较淋身,类似香蕉+蛋煎出黎个只质地。本身有d惊佢甜薯会好甜好腻,但佢唔系好重甜薯味,反而香蕉、蜜糖、花生酱味会比较出,食完系会饱肚但又未至于好甜腻,而且加左d椰子片就令个口感更丰富。整体佢系偏向外国既味道,而咁岩我就系钟意食依只味之后就系依个YOUNG COCONUT, 佢个样系好IGable,个pudding质地有d似西米布甸,头一两啖无捞热情果咁食就会比较淡同d味好似分开晒咁,但之后捞埋一齐食个味即刻丰富好多,因为佢本身系有d咸咸地甜甜地咁,所以加埋酸酸地既热情果就即刻令到成个pudding既味道可以融合番一齐,整体系几好食,但个味道唔算好特别。最

SWEET POTATO COCONUT PANCAKE

YOUNG COCONUT

最后仲叫左杯POMEGRANATE, MINT & ORANGE,依杯佢只色睇落几靓,但饮落系无咩味,就算搅到好匀都系好似得d水既味道,唔系好有生果同薄荷既味道,所以个人对依杯野饮就麻麻地啦~
POMEGRANATE, MINT & ORANGE

整体黎讲d食物、环境、服务都好唔错,唯独系个价钱比较贵,但以依个质素黎讲,间中食一两次我觉得都接受到,所以有机会会再黎试下其他野食。
2020-07-13
SWEET POTATO COCONUT PANCAKE