2020-04-09 1252 浏览
第一次食依间,我平时钟意响餐厅入面食,不过最近武肺咁劲,就多咗买外卖。依间舖头响银市集入面,响市集入口附近,细细间只做外卖。之前傻吓傻吓咩都唔知,原来可以whatsapp order, 到咁上下直接攞,下次要醒目啲。买饭+汤套餐,加埋$68, 一开始觉得少贵,食完之后觉得真心好抵! 我今日食蕃茄肉片饭,汤要咗个姬松茸汤。先讲讲个包装,买饭附赠黄色手提袋,我都唔知个袋系咩物料,似纸又似胶,不过只黄色好靓好sharp 我钟意❤蕃茄肉片饭用纸兜装,入面有个胶兜将饭同𩠌分开。我成日俾朋友笑似小朋友,食饭钟意捞汁,最钟意嘅系茄汁,今日依然系小朋友口味🤣其实成个lunch 嘅主角系个汤,个饭系唔错,不过个汤先系重点! 系咁依介绍吓个饭先,蕃茄汁甜甜哋,用嚟捞饭好开胃。肉片我估系猪肉,落order 嘅时候可以拣要鱼片 or 肉片。等我食完成个饭+汤已经饱到胃气攻心,实在太饱,下次试吓可唔可以要少饭先。主角! 系个汤! 个汤系边个煲㗎? 我想嫁俾佢! 💍姬松茸汤用锡纸兜装,封实晒,完全唔怕攞外卖时会倒泻。入口第一啖已经知系用料好足,唔系味精汤,饮落口非常非常非鲜甜! 真系老母煲嘅汤都无咁足料无咁好饮

蕃茄肉片饭

主角! 系个汤! 个汤系边个煲㗎? 我想嫁俾佢! 💍

姬松茸螺头排骨汤

姬松茸汤用锡纸兜装,封实晒,完全唔怕攞外卖时会倒泻。入口第一啖已经知系用料好足,唔系味精汤,饮落口非常非常非鲜甜! 真系老母煲嘅汤都无咁足料无咁好饮!
汤同渣份量大概系一半一半,本身食完个饭已经饱咗9成,食埋啲汤渣饮埋个汤,饱咗120%。我知道饱就停唔好再食,但真系好好味唔食埋佢感觉好浪费🙈 而且饮依个汤系一种享受,我慢慢饮啰~

最后嚟2张menu, 除咗饭同汤仲有糖水同埋自家制饮品。糖水非常有兴趣,但市集只开到4点定5点,依个时间未想食糖水。下次可以当下午茶试吓。

今日全日因为依个lunch 而好满足❤ 下次试吓其他汤先,相信依然会有惊喜。
外卖自取
蕃茄肉片饭