2022-06-25
永年出名车仔面应该大家都知,喺沙田依间冰室我亦食过好几次,冰室岩岩开既时候,除咗车仔面,仲有埋鸡蛋仔、蛋挞、菠萝包、滑蛋叉烧饭同好多小食已经觉得好正,店内装修亦好有怀旧感👍🏻今次我地试埋佢地嘅晚餐😋估唔到有惊喜㖞!我地平日大概6点半去到,唔算劲多人,但已经冇哂卡位😭Order咗个中式小菜二人套餐(HK$298)☺️有葱油鸡半只(+HK$30)、灵芝蜜豆露笋鲜百合、蚝油菜心、两个炖汤、两个饭、仲有两杯野饮,再加(HK$16)九菜猪红,极度满足!最喜欢葱油鸡,又滑又多葱油🥰 !仲有个炖汤(苹果雪梨炖猪展鸡脚汤)好甜好好饮!另加嘅九菜猪红都好推介,味道唔咸,但要注意系偏辣的🥵。饮品方面,order咗一杯冻奶茶👍🏻茶味浓,唔错!另一杯系红石榴柚子乌龙茶,依杯好饮❤️好有柚子味又唔会太甜!之前食车仔面时试过佢地嘅抹茶红豆冰,好有抹茶味,都几特别。除咗晚餐,都讲吓车仔面啦,沙田分店独有嘅男神面(HK$88)同女神面(HK$88)都好唔错🤔!男神面以牛为主,即系有牛柏叶、牛肚、牛腩等等!而女神面就以养生为主,有花胶、枝竹、冬菇等配料!个人就比较偏爱永年大碗面(HK$88)有鱿鱼、猪红、猪皮、萝卜、猪肠,
个人就比较偏爱永年大碗面(HK$88)有鱿鱼、猪红、猪皮、萝卜、猪肠,都系我认为车仔面必食的配菜🤣😂正!