2017-09-19 172 浏览
今次第一次嚟龙门冰室食野,见过都有几间分店,但系都冇入去试,相信应该都唔差。 一入门口,见到环境光鲜,侍应都有整齐既紫色制服,白色墙砖,咁佢地好有礼貌咁安排我同我朋友埋位,每张枱都有盏吊灯照住,好有特色同几舒服。之后望一望个餐牌,好多款野食拣,我同朋友都睇左好耐,跟住有位侍应主动行过嚟推荐下,咁呢个行为系比顾客好好既印象。 最后都落左香蒜牛油带子意粉、香蒜砚肉意粉、黑松露薯条、一杯奶茶同红豆冰。两个意粉餐跟埋一碗粟米忌廉汤同沙律。先讲果汤先,足料好香既,饮落去甜甜地唔错,几好饮,美中不足既不够热,如果再热返少少相信味道会更好。到沙律,一样系有好多材料:蛋、生果、栗米、椰果,食落口系好开胃、生果都够甜,唔错。之后嚟薯条啦,一开头谂住小食,可能都系细细碟,点知嚟到成个铁板餐咁大,一座薯条山有沙律菜做底,另外有两款酱点,一只系黑松露酱,另一款梗系最基本既茄汁,茄汁薯条食得多,黑松露酱未食过,食落口系好好食,唔会特别油,酱系一流,不过薯条稍为炸得过左,浓边既薯条比较多,但系出到嚟都唔会太林同冻左,整体评分都有80,值得大家去试下。之后讲下两杯野饮啦,咁奶茶就正正常常不过不失,我朋友就冇

两个意粉餐跟埋一碗粟米忌廉汤同沙律。

粟米忌廉汤

炸薯条配黑松露酱

之后讲下两杯野饮啦,咁奶茶就正正常常不过不失,我朋友就冇点特别感觉,咁我饮红豆冰系个人觉得好饮,红豆又甜又够量,相信去冰室系必叫既饮品。

红豆冰

最后两道主菜,两碗意粉,一嚟到已经闻到好香蒜味好吸引,意粉上摆左沙律菜。

香蒜蚬肉意粉
香蒜牛油带子意粉

意粉好食,好惹味,好多人食海鲜意粉最紧要睇下够唔够料,咁可以讲有惊喜,因为两味既材料够哂,而家煮得好入味,牛油带子都系煮得好香好好食,不过唯一唔系几完美既地方就系沙律菜,比较多枯叶黑左,影响左美感。但系意粉水准很高。

题外话,咁岩安排既位置望到厨房,见到厨师都系有整齐既制服,环境都系好干净卫生,都系加分地方。

龙门冰室整体上系非常好,食物质素、环境、侍应服务质素、卫生都系好好,价钱都系合理既,有足够既份量、味道亦都系唔错。值得大家去试下。
炸薯条
香蒜牛油带子意粉