2023-06-14
-近排香港的天气真系好热,热到中环只巨鸭都中暑要返去休息~炎炎夏日,最正莫过于系饮返杯冰冻的饮品啦!今日朋友介绍左呢间位于坚尼地城的犀牛犀牛。唔讲唔知,原来佢有好多分店,但真系第一次试。-食物:朋友介绍佢杯犀牛芋圆奶绿底,半甜。绿茶甘香,而又唔会太浓令到味道太苦,口感十分平衡。奶味淡淡的唔会盖过绿茶的香气。因为叫左半甜,所以甜度对我黎讲适中。至于芋圆有芋头味,但并不是特别浓郁。口感细致顺滑,有嚼劲,不会煮得太软或太硬。奶绿和芋圆吃在一起,又可以饮到清新的奶绿消暑,又可以吃到qq的芋圆,感觉十分满足。 环境:没有坐位,只做外卖,但店面装修同其他台式饮品店大同小异。 总结:埋单计大约$38左右,以珍珠奶茶黎讲有啲贵,但其实它更似一个甜品。如果以甜品黎讲,算系物有所值。犀牛犀牛 (Smithfield Walk)地址: 西环士美菲路45-51号Smithfield Walk地下5B号舖电话: 68091309
犀牛犀牛 (Smithfield Walk)
电话: 68091309
犀牛芋圆奶绿底