2024-07-30
上次同埋个有D名气嘅foodie姊妹来试Citrino,大家都觉得有惊喜,因为香港其实好多意大利餐厅,但对Nippon Italian就系要亲身嚟感受一下!食咗佢哋好多signature嘅嘢,都好好食,但都试唔晒好多想试嘅pasta。所以今次专登约埋我四个朋友一起来食,因为依个set,系需要四个人以上先可以叫嘅,一次试晒五个seasonal pasta,每位980蚊嘅价钱都好抵,朋友都赞不绝口!冻海胆鱼子酱pasta比上次味道更浓郁更协调,尤其是北海道海胆特别新鲜。蓝龙意大利云吞酱汁先系灵魂,正👍拿面包点汁都唔好嘥。basil螺丝粉熟度 al dente,系我最钟意嘅一个dish。再叫嘅𩠌大家share,成餐饭好丰富,食完都好饱,非常低食。我有问过主厨点解冇自家制home made pasta? 主厨风趣地解释其实佢自己系跟个意大利主厨学整home传统pasta,但系因为老板本身唔钟意用home made pasta去做而家Citrino哋嘅菜式,而反而佢提过就系到White truffle season先至整好味嘅homemade pasta,因为佢觉得咁才系最好,更能发挥白松露的香
我有问过主厨点解冇自家制home made pasta? 主厨风趣地解释其实佢自己系跟个意大利主厨学整home传统pasta,但系因为老板本身唔钟意用home made pasta去做而家Citrino哋嘅菜式,而反而佢提过就系到White truffle season先至整好味嘅homemade pasta,因为佢觉得咁才系最好,更能发挥白松露的香气。重点系餐厅哋挑选嘅Artisan-made dry pasta系可以发挥到Jinbo san的 creations,而且佢觉得意大利其实好多手工高级 Italian Artisan-made dry pasta成本绝对贵过 homemade pasta,好专业嘅老板同主厨👍👍食餐饭仲学到嘢,以后lunch多个选择实在太开心。