2019-10-11 120 浏览
好耐无黎天水围,今日黎到T Town 有令人眼前一亮既感觉:呢度既商店种类比前去过既商场(eg 银座)多,人流亦较旺,相信呢度可以成为天水围人既新蒲点。今晚突然想食台湾野,于是拣左呢间"九份。十分". 呢间店既装修应该系走怀旧台湾风,特意做旧左d 墙身,放左d 好似学校既凳,加上店内播住既台湾流行曲,令我不禁回忆起自己既中学年代😂好幸运地被安排左坐卡位,guarantee 左一个几好既用餐环境。qn开餐牌发现选择都几多价钱亦都好合理,本住星期五食好d 既精神我就嗌左以下几样野:🥢醉三小($88)呢个头盘有齐醉鸭舌,醉鸡同埋醉猪手,一次过满足晒三个愿望!鸭舌好入味,猪手以皮同埋软筋为主,充满骨胶原☺️最底仲有d 脆木耳 (鸡就无乜特别)🥢台湾盐酥鸡($48)呢度既医酥鸡炸到脆而不油,加上餐厅提供左好多唔同既味粉比食客自选口味,令人不禁食完一粒又一粒,停唔到口。🥢红烧牛肉面 ($65)呢碗牛肉面要大推!牛肉炆得又淋又入味,抵赞;面亦都好挂汤,充满牛香;汤底亦都够香浓。如果格硬要讲一样缺点就系配菜既白萝卜炆得唔够入味,如果可以入味d 咁呢碗面就真系好完美喇。🥢综合卤味肉燥饭 ($62)呢碗综合

🥢醉三小($88)

🥢台湾盐酥鸡($48)

🥢红烧牛肉面 ($65)

🥢综合卤味肉燥饭 ($62)
呢碗综合卤味真系可以一次过试到好多唔同种类既卤味(鸡翼,蛋,猪大肠,鸭舌等等), d 肉燥既味亦都调得好好,用黎捞饭一流!

🍸星空奇遇铁达尼 ($38)
呢杯其实系蝶恋花奇异果沙冰,佢既卖相特出之余味道仲好清新,唔会太甜。重点系入面仲有真果肉,系金奇异果呀,抵饮!(士多啤梨果肉有点酸)

🍹综合水果茶($52)
呢杯水果茶劲足料,热爱生果既我夹左d 生果出黎食,d 苹果同埋灯都好甜。比起我之前系咖啡弄饮既水果茶好饮同有heart 好多。不过饮到最后有d 甜,可能要捞多d 杯野

🍽总括而言,呢间小店真系好有惊喜,更加impressive既系呢度既staff 都好友善,仲会同d 食客闲话家常,今时今日咁既服务态度真系好难得。我同老公都觉得如果佢系我地屋企附近我地一定会成日帮衬~

Ps 天水围有d 难泊车,我地星期五黎食周围商场同埋屋邨停车场都full 晒,平日可能会好d.
  • 红烧牛肉面
  • 台湾盐酥鸡