2021-04-13
Four Seasons Hotel裹面有三间米芝莲餐厅 今次终于去左试连续好几年都荣获三星既Caprice💁🏻♀️身为Asia’s 50 best restaurants 既常客 Caprice既质素当然有番咁上下保证而且Caprice 实在系一位难求 我地book窗边位几乎预要早三个月 但景观绝对系最好黎到都会suggest大家叫番个lunch menu 由appetiser 到 dessert 咁full experience 下💁🏻♀️Set lunch 有三款选择3 Courses $745 4 Courses $890 5 Courses $995.🎈Bread 一坐低冇耐waitress就即刻上咗面包俾我哋 👉 Baguette 👉 Sourdough👉 Butter Roll👉 Chilli Bread除咗四款面包之外仲提供左有盐同无盐牛油任君选择因为怕太饱嘅关系我哋都冇试晒所有面包但作为米芝莲三星餐厅 面包都非常之高质首先所有嘅面包都做得非常之松脆 麦香味非常之重我会比较推介Baguette 外面做得松脆之余内里亦都非常之柔软烟韧评分: 8.5/10.🎈Amuse b
Set lunch 有三款选择
但作为米芝莲三星餐厅 面包都非常之高质
首先所有嘅面包都做得非常之松脆 麦香味非常之重
评分: 8.5/10
🎈Amuse bouche
我哋个日既开胃小食系 Jerusalem Artichoke 耶路撒冷雅枝竹
巧合地上次去过米芝莲一星嘅Épure 开胃菜同样都系雅枝竹
相比起Épure用雪葩做出酸酸甜甜嘅感觉Caprice就有少少相形见绌🥲
厨师将雅枝竹去左个顶 只系留番根部做前菜 个底配一层鱼汤啫哩 再配上少少黑松露
味道黎讲 其实雅枝竹系偏淡既 个texture似莲藕 不过就会带一点淡淡的黑松露味🤣
而下边既mousse 加埋既味道就好奇特 有少少鲜味又有少少咸味
作为一个开胃菜来讲都算系相当Heavy
评分: 7/10
🎈Appetiser - Foie Gras with Corn Custard and Rhubarb 鸭肝伴粟米炖蛋及大黄根 🐝
呢个头盘摆得真系十分靓 靓到几乎唔忍心食🤤呢一个绝对系加分位
呢一碟菜主要分咗两层
👉Toppings 有d烧过既粟米同爆谷 中间粉红色既就系大黄根 系一种类似西芹嘅植物
👉上层黄色既系粟米炖蛋 带点微甜
👉下层系鸭肝蓉 有少少似Mousse嘅感觉
鸭肝伴粟米呢一个配搭我都系第一次尝试
一入口就会食到浓郁嘅鸭肝味 再加一浸甜甜嘅粟米味 非常特别
有别于传统鸭肝用煎嘅方法 呢一种冷盘上嘅形式会冇咁油腻
但个人认为鸭肝本身已经系一样比较Heavy嘅嘢 再配埋甜野就有少少overloaded 🤏
虽然厨师已经巧妙咁样配上大黄根 但系呢一浸小小嘅酸味实在唔能够中和鸭肝再加粟米甜腻嘅感觉
评分: 7.5/10
🎈Soup - Bouillabaisse with Fresh Seafood, Classic Rouille and Lemon Condiment 特色海龙皇汤伴海鲜及柠檬配甜椒酱
呢一个马赛鱼汤嘅主角绝对系条鱼 经waitress 介绍呢一条鱼类似红衫鱼🤣
不论系外观定系质感都真系同红衫鱼有几分相似 但佢嘅肉质系非常嫩滑
个汤就稍咸 如果当个汤系汁同鱼加埋一齐食嘅话就恰到好处💁🏻♀️
呢个汤比较特别嘅系左边𠮶粒圆形啫喱 佢个感觉就有少少似爆珠😂
咬开出面嘅啫喱之后入面就会有少少柠檬酱汁
可以话系几特别嘅配搭不过我都系唔系太识欣赏😂
评分: 7/10
🎈Soup - Green Peas Soup with “Brin-d’ Amour” Ravioli, Almond Emulsion and Fresh Mint 青豆汤伴羊奶芝士意大利云吞、杏仁泡沫及薄荷
一讲到汤大家第一时间都会谂起龙虾汤蘑菇汤等
但其实呢一到嘅青豆汤都有佢嘅精妙之处 佢胜在层次非常之丰富
👉青豆汤打得非常幼滑creamy 一d渣都饮唔到
👉个底有一丝丝既薄荷叶 添加一份额外既清新感
👉有三个杏仁泡沫 会透出淡淡的nuts香味
👉 云吞皮搓得好薄 煮嘅时间刚刚好令到佢嘅口感烟韧 入面羊奶芝士既羊奶味亦十分重
成个combination 配搭得几好 个汤几refreshing 👍
以至于加埋芝士云吞食都唔会好Heavy balance得唔错
评分: 8/10
🎈Fish - Daily Wild Caught Fish with Roasted Eggplant, Panisses and Shellfish Sauce 时令鲜鱼伴香烤茄子及鹰嘴豆饼配海鲜汁
可能对于主菜既期望都几大 呢个质素会有少少失望🥲
👉肉质方面
鱼肉煎得比较干 而且个鱼本身系偏瘦既品种🥲
肉纤维系比较长 似系柴鱼咁 系先天缺憾
👉调味方面
海鲜汁不错 应该就系拎番海鲜汤加莓类既果汁煮既
味道酸酸甜甜 后劲就食到海鲜既鲜味👍
鱼肉上面一粒粒既柚子jelly 再配搭酱汁既味道 调味几有风味
但都弥补唔到鱼肉本身既不足 味道相对平淡
👉配菜方面
茄子煎得稍咸 而鹰嘴泥饼中间既调味就唔系好够
评分: 6.5/10
🎈Meat - Slow Cooked Wagyu Beef Cheek with Carrot and Celeriac, Natural Jus 慢煮和牛脸颊伴甘笋及芹菜配烧汁
呢道主菜就比较岩我口味😋
大家细心啲留意其实佢系将甘笋切左薄片再卷埋放上牛肉
呢个做法令原本爽口既甘笋食落更有层次感
而且个南瓜泥甜甜地 食道菜食落好rich😋
评分: 8/10
🎈Dessert - Chocolate Moelleux with Caramel and Pistachio Ice Cream 朱古力软心蛋糕伴焦糖忌廉配开心果雪糕
呢个甜品 系全餐既highlight 🤤
👉朱古力软心蛋糕有非常浓郁嘅朱古力味 蛋糕亦都好软绵
虽然系三种味道 但系每一样都可以独当一面
成个甜品好rich 好balance 令人非常之难忘🤤
评分: 9/10
🎈Dessert - Apple Tarte Tatin with Vanilla Ice Cream 苹果挞配云呢拿雪糕
Caprice嘅甜品做得非常出色 呢一个亦都系一道非常之有层次感嘅菜式
无论口感同外观都合乎三星米芝莲嘅水准
👉顶层嘅系一块焦糖脆片 带点粟米味 左上角仲有一片小小嘅金箔 高贵感十足
👉跟住落嚟嘅系吉士酱 可以好清晰咁见到一点点嘅云呢拿籽
👉而红色呢一层就系呢一个甜品嘅主角 waitress 介绍嘅时候亦都有提到苹果切片后经过反覆烹煮 足足煮咗三次🤣
可以好清晰咁样食到一片片苹果 但系同样佢嘅质感都系非常之软糯 就好似苹果酱咁
👉最底层亦都有一层酥皮 好松脆👍
👉虽然旁边有云呢拿雪糕 但比啲雪糕更令我难忘嘅系佢上面嘅一小片朱古力
唔好以为佢只系装饰用 佢系一块少少果香味嘅白朱古力
酸酸甜甜嘅口感同苹果非常之夹
评分: 9/10
🎈总括而言
甜品比较令我难忘 不愧系三星米芝莲餐厅嘅质素
虽然前菜同埋个汤稍微有少少令人失望 但整体嘅食物质素都可以👍
除咗高贵典雅开扬嘅环境之外 令人印象深刻嘅就系服务质素
不论系waitress 细心地用匙羹柄拨走枱面嘅面包碎 定系即刻用餐巾去盖住唔小心滴喺枱面嘅酱汁
都令人体验到一丝不苟 宾至如归嘅服务态度
评分: 8.5/10