2024-04-05
今晚和朋友一行五人吃火锅,全部的待应都唔出声应人,连一点给客人回覆待人以礼嘅基本尊重也没有,更枉论餐厅应有的服务态度1. 一开始问第一位待应如何做会员,佢竟然答咁你做返会员啰,再讲就系问你点样做会员,佢又答你download返个app,再问佢个app系乜嘢名,佢好唔耐烦指住餐牌,个名呀!我同朋友已经觉得这个待应有什么问题吗!2. 我儿子问另一位冇戴名牌嘅女待应拿干纸巾和湿纸巾,那位女待应全程黑面,没有回覆也没有点头,最后只是拿了几张干纸巾,没有给我们要求的湿纸巾3. 如果我们不出声,他们永远不主动和我们加汤。我们的汤剩余很少之后,两次要求加汤,那位拿纸巾的女待应继续黑面,没回覆没反应似的,你看着她加汤的样子感觉好像是我们要求了什么不对的事4. 我们后加了一份和牛一碟丸,但系等了很久冇嚟,于是问了另一位较年轻的女待应,也是没回覆。又过了十分钟见仲系未上,我们又再问那一位女待应,佢竟然叫我睇返打印出嚟嘅单啱唔啱。我话我刚才说了那两碟是后加的,唔会打印在第一份落嘅单上,你帮我check下后加𠮶两碟加咗未?佢又系唔回覆走咗去,之后再见佢经过又问佢咁而家点,佢先话check咗,前前后后追咗3 、
又过了十分钟见仲系未上,我们又再问那一位女待应,佢竟然叫我睇返打印出嚟嘅单啱唔啱。我话我刚才说了那两碟是后加的,唔会打印在第一份落嘅单上,你帮我check下后加𠮶两碟加咗未?佢又系唔回覆走咗去,之后再见佢经过又问佢咁而家点,佢先话check咗,前前后后追咗3 、4次
5. 埋单走人,大家都觉得这家餐厅服务不只是差劲,而是非常恶劣,我们埋单二千六百几和离开餐厅的时候,没一个待应讲一句多谢或者拜拜,餐厅的待应全部都黑面或者冇表情冇反应,今时今日咁嘅经济环境,仲可以咁嘅服务态度,真系令人费解,食几千蚊仲要受气,我同朋友都话,以后都唔会再嚟!