2023-01-02
上次想试呢间餐厅时去错咗最尽头的Browny Cafe,一直觉得若有所失,趁再有机会同狗狗出荃湾,就嚟呢度一试。嚟到时系开始营业的半小时后,室外未摆台櫈,估计可能系当室内唔够位或客人有特别要求时先会喺外面时set up。我、狗狗爸爸、狗狗齐「人」入座后就点食物,然后就等食。。。不过,虽然入座同落单都算快,但等食呢一part就有少少磨人,因为我哋等咗大约25分钟,店员喺呢段期间只系拎咗啲刀叉出嚟。最后喺落单后半个钟头先有嘢饮嘢食送到,我觉得有少少慢。。。我选经典牛堡,汉堡转素肉加$10,用的系Impossible meat。Impossible meat的调味同Beyond meat比始终争啲,以制作汉堡嚟讲,用Beyond meat明显好食啲、饱足啲,而Beyond meat素肉汉堡的一丝丝咬感亦明显得多。不过,对比狗狗爸爸点的经典鸡堡,佢个饱就更细,感觉唔系好够饱。狗狗爸爸话鸡堡入面的鸡脾肉都滑,但配料较少,得2样,而且呢度的汉堡冇落酱汁。呢度的汉堡对我而言欠缺惊喜,可能因为我期望过高,所以觉得汉堡的水准只系一般咋。点汉堡加正价饮品的话就会变成套餐,会送沙律或薯条,而我哋就每样各一。
点汉堡加正价饮品的话就会变成套餐,会送沙律或薯条,而我哋就每样各一。沙律新鲜,不过材料单调,只得生菜同埋1个切半的蕃茄仔,芝麻酱另上。薯条虽然份量唔大,但炸到外脆内软,几好食,满意!
饮品我哋点咗冻朱古力同玫瑰咖啡。冻朱古力味道ok,不过唔系浓朱古力,比较好的系佢亦唔算甜。玫瑰咖啡好好饮,淡淡的玫瑰味,味道唔会好假或好「抢」,又唔会俾咖啡味盖过,所以我觉得呢度的咖啡应该唔错。
整体嚟讲,因为呢间餐厅出名汉堡,就呢一点,我觉得坊间有唔少汉堡饱店整得更好食,用料更足。不过,佢值得欣赏的地方系可加钱转素肉,素食者friendly。饮品方面,玫瑰咖啡真系几好饮,但呢度的咖啡选择唔多,例如:原本我想点Dirty而呢度就冇供应,而非咖啡及茶的饮品选择亦有限。带狗狗嚟一齐开餐的话,舖头除咗沙律就冇乜食物可以同狗狗共享,另外,佢的室外台櫈较细张,而且舒适度一般。我觉得呢度系可以一试既,而唔试亦唔系话大损失,食物的水准系不过不失咁啦~~