2018-11-20
𠮶日系太子行落旺角,经过近旺角呢幢商业大厦,原来成幢都系食嘢嘅,竟然见到有木桶打边炉,立即想去试吓,上到去5:20左右人哋都未开门🤣原来开5:30 🤣入到去好似入左个球场咁,呢度啲装修好特别。安排咗我哋坐喺卡位,呢度系用iPad自己落单。见到枱面啲调味料好吸引样样都上落。唔铺都系我最钟意嘅!第一时间梗系谂吓要咩汤底啦!拣咗要鸡煲,但系自己又唔食大辣,问咗待应佢话少辣都唔会太辣。好期待个木桶嘅出现,上枱果下简直系哗咗一声!劲多芫茜,洋葱,全部我都非常喜欢,侍应叫我地食晒啲界全部都非常喜欢,侍应叫我地食晒啲鸡先,入面都有好多鸡,个嘴食完都有少少麻烦不过好嘢未,因为我本身钟意浓味所以我觉得好好食啊。其实食完啲鸡之后都有少少饱。食食吓原来个底有啲石春,石春喺边度开木桶入边啲嘢食有热力,同埋个木桶侧边有几个窿开头都系度谂其实𠮶几个窿有乜作用,侍应话俾我知一阵间食完啲鸡我就会知道有咩用架啦。终于食完啲鸡啦,可以加汤啊忍唔住要影低呀呢刻!跟住好期待佢不停窿系做乜,我见侍应打到去几个窿附近,然后吸盖,忍唔住装左几次,终于滚啦原来佢靠我几个窿嘅蒸气另到啲汤滚!真系好神奇!除咗鸡煲咁梗系要叫啲料打边炉啦!
除咗鸡煲咁梗系要叫啲料打边炉啦!首选梗系牛肉今次嗌左个本地手切牛肉,龙趸片同埋特色炸鱼皮。
龙趸片好新鲜好厚肉,层皮啲骨胶原超级正!放落D汤度灼完都好滑。
本地手切牛,一上枱见到个样已经好正,又唔会太瘦,开头好惊𤆥得耐会好老,只𤆥左几十秒就食,完全系劲滑,后来几快𤆥耐左都唔会老,啲肥油部份睇落去以为好肥但系其实食落去系爽口,啲肉好有牛肉味,正呀!
呢个特色鱼皮真系好特别我都系第一次见,佢唔止鱼皮咁简单,上边酿左啲墨鱼滑,呢个真系重点推介,点买沙律酱室完全系邪恶极点,不过真系一定要食。必点之选!
其实仲有西洋菜冇影到,西洋菜超级嫰!好新鲜好翠绿不过唔记得影相🤣🤣🤣
开头谂住买嘢饮叫侍应比咗两杯水,但最终不敌打边炉一定要饮可乐嘅配搭!
总括呢一餐精彩又好食,各种打边炉真系好正!❤️😍😍😍