放0左工, 要去大会堂拎预订了的门票, 就顺路系到食埋好耐无食过的maxim's cafe了.  以前都有来过食, 都觉得好味, 今次来食, 觉得水平仲高0左......第一个系周打蚬汤, 之前无试过, 今次第一次试, 好好味, 最令我欣赏既地方系个汤唔系太厚身, 有时饮cream soup, 就觉得好似食紧糊仔咁, 今次依个汤唔太厚身, 白汁味好香, 有少少蚬同洋葱粒, 好丰富。  边饮边食牛油餐饱, 好正。之后就系鲜虾生果沙律, 有图有真相, d生果(有mango, 士多啤梨, 哈密瓜, 密瓜)多到无朋友, 之前都有点开依个沙律, 因为依个沙律真系好新鲜, d生果似系无浸过糖水。主食点了两个pasta, 一个系三文鱼(唔要薯菜要意粉), 另一个系蕃茄cream大虾扁意粉, 两个都唔错, 个人较中意扁意粉, 因为个汁超好味, 每条扁意粉都挂有酱汁, oishi!  个三文鱼意粉, d汁唔太ok, 无咩味, 但个三文鱼煎得好香, 一流!!

周打蚬汤
鲜虾生果沙律
香煎三文鱼(伴意粉)
蕃茄cream大虾扁意粉
2015-08-31