2023-01-09
东京米芝莲一星 金色不如帰连续2019至2021三年获得米芝莲一星喺Tabelog都被评为2010至2017年最佳拉面用每日新鲜直送嘅大蚬熬制自家制嘅金黄色贝汁汤底,无添加味精尖沙咀 中环 九龙塘都有分店尖沙咀分店位于H Zentre地舖,采用落地大玻璃,透光感十足,装修走型格暗黑色系x深木色调路线贝汁酱油拉面汤底同贝汁盐味拉面差不多 三重汤底分别系是蚬汤 猪骨清汤 鱼清汤 令拉面口感同汤底层次更升华而贝汁酱油口味就配以黑松露酱 牛肝菌粉 牛肝菌油味道比起盐味拉面浓 闻落充满浓郁黑松露和菇菌香 入口浓郁带鲜味,但比较咸拉面方面 面为自家制,食落有麦香味,面嘅份量比太小 好似几啖就食哂咁每碗面都有两片低温叉烧 油花分布匀称 仲有一件三层肉 比较薄身 质感软腍总结黎讲 香港店嘅金色不如帰冇我想像中咁理想特别想讲下 男职员服务态度不太友善 首先入餐厅时等左好耐都未有人serve 水唔问系唔会主动refill而当时0针的我(大概系2022年4月)只有纸本version嘅医生纸 ((which is都系可以用黎入餐厅但当日男职员话唔入得 仲想叫我走后尾讲两讲佢先话 : 今次就比你入啦唔讲仲以为我
连续2019至2021三年获得米芝莲一星
喺Tabelog都被评为2010至2017年最佳拉面
用每日新鲜直送嘅大蚬熬制
自家制嘅金黄色贝汁汤底,无添加味精
尖沙咀 中环 九龙塘都有分店
贝汁酱油拉面
汤底同贝汁盐味拉面差不多
三重汤底分别系是蚬汤 猪骨清汤 鱼清汤
令拉面口感同汤底层次更升华
而贝汁酱油口味就配以黑松露酱 牛肝菌粉 牛肝菌油
味道比起盐味拉面浓 闻落充满浓郁黑松露和菇菌香
入口浓郁带鲜味,但比较咸
每碗面都有两片低温叉烧 油花分布匀称
但当日男职员话唔入得 仲想叫我走
后尾讲两讲佢先话 : 今次就比你入啦
唔讲仲以为我要佢批准先食得野
虽然餐厅对于食材烹调好讲究
但以呢个价钱 再加呢种服务黎讲 就有啲配合唔到了 所以不会二访~
不过我相信日本当地𠮶间应该会出色啲