Maison Du Mezze

2022-09-25 3968 浏览
🌟东涌隐世酒店高质黎巴嫩菜一直都想揾啲特别菜式试下☺️跟住就揾到呢一间黎巴嫩餐厅🇱🇧无论系环境同埋嘢食都好有特色 仲要系sheraton旗下嘅酒店餐厅🤭食物应该有一定质素 于是就去试吓~♡︎______________________________♡ ︎🌚男友评价:Chargrilled Octopus Tenticles $170🐙呢个系依间餐厅我最想叫嘅一样嘢🤭原条八爪鱼脚本身肉紧已经非常爽弹😍而且带有少少八爪鱼鲜味 而且调味方面 个橄榄油已经非常突出😮仲要配上用真炭炉香烤嘅效果 外层微微香脆 配搭非常爽弹嘅肉紧 整体个层次感非常好👍🏿🥩Chargrilled Ribeye $380见到呢度好多𩠌菜都系用真炭炉烤制嘅😯就忍唔住叫咗块扒嚟试吓 结果冇令我失望 系超级香嘅charcoal 味🤤而且肉质仲要锁紧系啦入面 我哋本来系叫三成熟 但系上到黎就唔知点解变咗五成 但系都冇阻块肉嘅好食🤭肉质松软之余 d筋部系超容易咬得开🫡 (香港有好多餐厅都做唔到呢点) 而且足足有400g 食完系超级满足🥴佢哋仲配上自家制嘅薯条😯佢哋系做得比较粗 而且薯仔个甜味系比较突出🫢完全唔同我哋平时食开𠮶种 整
🌟东涌隐世酒店高质黎巴嫩菜

🌚男友评价:

🥩Chargrilled Ribeye $380

佢哋仲配上自家制嘅薯条😯佢哋系做得比较粗 而且薯仔个甜味系比较突出🫢完全唔同我哋平时食开𠮶种 整体嚟讲系几特别

🐏Lamb Ouzi $208
食黎巴嫩菜点都要我叫返份羊嘅 就叫咗呢一份慢煮羊肉配oriental rice 虽然外貌比较普通🫢但系食落去系好有惊喜🤩 个羊肉系煮到非常之淋 (一开始见个样仲谂紧会唔会好梗)而且一d羊骚味都冇 系几有惊喜嘅😋
本身个饭质炒到非常干爽 粒粒分明 之余仲非常有咬口 完全啱晒我口味 🥺饭捞左d肉碎同埋多种香料 佢成餐饭最有中东菜feel嘅一道😚

🌝女友评价:

🍋Yakult Lemonade $88
因为本人唔系太想晏就饮酒 本身谂住求其嗌杯fruit punch算 不过见侍应极力推荐依杯 就试试佢🤪

味道酸酸甜甜 十分开胃 外型仲好夏天有块干橙系度 最啱解暑饮🫶🏿 另外仲有热情果籽系里面 增加左口感😊不过觉得有少少偏贵

🍺Indian Pale Ale $95
男朋友就拣左啤酒饮 我哋见到依个好似几特别就试试佢
黎到发觉都几大杯下 又几抵饮😚
IPA系指酒精浓度比较高 酒花同酵母气味较重嘅啤酒 英式酵母发酵略有果酯风味
所以我哋饮𠮶阵都发现有果香同埋比平时啤酒酸啲 浓味啲😛为我哋依套重香料嘅食材再增加左啲风味🤣

咁我都偱例讲下环境 老实讲 东涌嘅喜来登系真系唔方便 要转shuttle入黎 但系发觉佢啲餐厅都装修得好靓
一入嚟见到餐厅好似入左杜拜金光闪闪嘅感觉 挂起左一啲画做装饰 梳化都有好多cushion 坐得劲舒服😚🫶🏿坐坐下发觉都几多外国人黎食 好有异国风情

另外店员都好热情介绍唔同菜式俾我哋👍🏻值得一赞

Overall 依间餐厅水准对得住酒店质素 中价食到高质嘅黎巴嫩菜 我会俾好高分 而且味道有意料之外嘅惊喜 (以色列朋友表示好正宗🤣)极力推荐~
Chargrilled Octopus Tenticles
Chargrilled Ribeye
Lamb Ouzi
Indian Pale Ale ,Yakult Lemonade
2022-09-11
Chargrilled Octopus Tenticles