2021-04-02
五日假期,你地有冇计划食乜嘢好嘢? 系呢个时间,你无以为餐厅都唔驶订位,其实好多地方依然系一位难求,呢度就系其中一个例子。 在加太贺的呢条街,除咗最出名劣食加太贺外,东煮友喜应该系城中最难订位嘅其中一间餐厅。 一年前食过一次,今次难得有人放弃左张枱,有枱就八个人起行,下次再食已经要年尾了。今晚送的前菜,紫苏叶麻辣猪润,送杯白酒,夹到不得了。 前菜的芥末麻香花胶和冰镇南非鲍鱼,相信呢一个系人人都吸睛嘅作品,不用点形容,唔打得都睇得。 哈蜜瓜爵士汤,我觉得比皇仁旧生会同西苑做得更好,燩左十几个钟,汤一滴油都无,所有食材嘅精华都发挥得淋漓尽致。 用上九只不同嘅蟹的赛螃蟹粉法包,比起第一次嘅水准更加精彩,我相信又系剩系睇到都够饱够正。 其实最精彩系个法包,法包都有三种,一种有牛油,一种两边有牛油,一种法包。 金蚝火方锅巴系第一次吃,金蚝系人人说好,不过我觉得甜到有点过左少少,而火方锅巴始终不是我杯茶,相对呢个最逊色。 上汤蒜子菜远,没有上次吃过嘅稻浆菜远咁惊喜,但菜远甜得惊人,纯粹食材取胜。 我等左一年嘅干炒安格斯河,的确冇令我失望,炒得好干
今晚送的前菜,紫苏叶麻辣猪润,送杯白酒,夹到不得了。
我等左一年嘅干炒安格斯河,的确冇令我失望,炒得好干爽,唯一唔好嘅就系两台炒河嘅甜度都有少少分别,安格斯牛好正,吃下去的油份和河粉相映成趣。
老陈皮红豆沙,你可能会想到车品品,同样用上30年陈年嘅陈皮,点会唔得。
八个菜式,点会唔满足,唯一不满足嘅系依然食唔到呢度嘅上汤龙虾伊面,用上九斤龙虾煲嘅上汤,想起都正,希望下次有机会再食到吧。
基本上由头到尾都咁精彩,呢个私房菜绝对值得食完再食,用料好,味道佳,唯一唔好系太难订位吧。
东煮友喜私房菜
红磡崇洁街73号地舖