2016-04-24
东达中心的回忆鲗鱼涌东达中心对于我来讲从来都不陌生,这里有着我青葱初毕业工作的回忆,三年多嘅光景,在这里学得不少,大概离开咗呢一栋大厦一年多了,就系呢五年嘅时间,呢一度由完全冇餐厅变咗好几间餐厅,大概开业左三四年嘅AGE , 就系其中一间我十分之欣赏的!我记得呢一度嘅午餐价钱好实惠大概60至70蚊,但系每一次12点几钟嘅时候就会爆晒人架啦,午餐时段嘅Pizza大到两个人都食唔晒!而且品质亦都十分之好,绝对唔会因为佢系午餐而变得求其!所以以前喺呢度返工嘅时候都经常来食!话就话我离开咗呢幢大厦,其实我只不过去左太古坊,而今次呢我来食咗晚饭,第一次食佢嘅晚饭餐牌,原来比午餐更加出色!先点左两个汤特浓黑松露野菌忌廉汤黑松露野菌忌廉汤十分浓郁美味,每一啖汤都带有微小嘅蘑菇得,质感很好,十分欣赏上枱嘅温度,唔会太热唔会太冻,一个温度啱啱好立即饮用而且更能够令到佢嘅香味更突出!法式龙虾汤最爱嘅龙虾汤香浓得很,呢个龙虾汤冇加入干邑,所以味道更集中,,配上虾肉,十分好喝!还点了前菜白毛猪火腿配芝麻菜,其实我唔知道西班牙有白毛猪,白毛猪同平时食嘅猪有咩分别呢?我都唔知道但系呢呢一个白毛猪火腿配芝麻菜沙律,
鲗鱼涌东达中心对于我来讲从来都不陌生,这里有着我青葱初毕业工作的回忆,三年多嘅光景,在这里学得不少,大概离开咗呢一栋大厦一年多了,就系呢五年嘅时间,呢一度由完全冇餐厅变咗好几间餐厅,大概开业左三四年嘅AGE , 就系其中一间我十分之欣赏的! 我记得呢一度嘅午餐价钱好实惠大概60至70蚊,但系每一次12点几钟嘅时候就会爆晒人架啦,午餐时段嘅Pizza大到两个人都食唔晒!而且品质亦都十分之好,绝对唔会因为佢系午餐而变得求其!所以以前喺呢度返工嘅时候都经常来食! 话就话我离开咗呢幢大厦,其实我只不过去左太古坊,而今次呢我来食咗晚饭,第一次食佢嘅晚饭餐牌,原来比午餐更加出色! 先点左两个汤
特浓黑松露野菌忌廉汤
法式龙虾汤
白毛猪火腿配芝麻菜,
另外还有全鸭肝酱配多士
是日晚餐消费$600, 价值很合理,质素也很高!相比附近康怡和太古城的餐厅更实惠,而且环境亦都十分舒适服务态度都很好!大家又来到太古附近不妨来试一试佢哋嘅晚餐!呢度都成为我再次到东达中心的一个好理由!说真的呢一间餐厅有好多同旧战友的快乐回忆啊!