2011-07-28
不只一次听说大尾笃有间意大利餐厅很有水准,再加上之前无线介绍,令我同老公今日决定一试。我预先book 定位,准时到达,唔洗等。我地被安排在 outdoor 的座位。先讲下环境:真的有点异国风味! 看得出是有花心思的,每张桌上都有烛光,另外也有足够的风扇,所以唔会好热。不过就真系有蚊,好在我地自备了蚊怕水,所以没有被蚊子影响到用餐的心情。至于食物方面,我地都相当满意!呢度系无 set dinner 的,必须散叫。我地叫左:蟹肉虾肉柠檬幼面 (普通 size $120)呢个面我地非常喜欢! 首先,由5只大虾铺在面上的卖相相当吸引! 一食落口,柠檬味道好清新! 淡淡的柠檬香味又不至于会盖过海鲜的味道! 令人胃口大增! 再加上份量足的蟹肉,味道实在是超赞! 我地第一次食柠檬味的面,感觉既特别又好味! 唔知道呢款面是否呢间餐厅自家制作呢? 招牌Pizza (普通 size $110)可能系即叫即做0既关系,我地等呢个pizza 等左好耐。不过呢个pizza 一上,立即闻到好香! 材料方面包括肠仔、菠萝、芝士等,虽然材料简单,不过热辣辣0既pizza 真系好好味! 串烧 (6串 $65)当中有3串
我预先book 定位,准时到达,唔洗等。
我地被安排在 outdoor 的座位。
先讲下环境: 真的有点异国风味! 看得出是有花心思的,每张桌上都有烛光,另外也有足够的风扇,所以唔会好热。不过就真系有蚊,好在我地自备了蚊怕水,所以没有被蚊子影响到用餐的心情。
至于食物方面,我地都相当满意!
呢度系无 set dinner 的,必须散叫。我地叫左:
蟹肉虾肉柠檬幼面 (普通 size $120) 呢个面我地非常喜欢! 首先,由5只大虾铺在面上的卖相相当吸引! 一食落口,柠檬味道好清新! 淡淡的柠檬香味又不至于会盖过海鲜的味道! 令人胃口大增! 再加上份量足的蟹肉,味道实在是超赞! 我地第一次食柠檬味的面,感觉既特别又好味! 唔知道呢款面是否呢间餐厅自家制作呢?
招牌Pizza (普通 size $110) 可能系即叫即做0既关系,我地等呢个pizza 等左好耐。不过呢个pizza 一上,立即闻到好香! 材料方面包括肠仔、菠萝、芝士等,虽然材料简单,不过热辣辣0既pizza 真系好好味!
串烧 (6串 $65) 当中有3串鸡肉3串猪肉。汁方面系沙嗲汁,呢个汁虽然偏甜唔辣,不过相当好味!至于串烧,鸡肉整得太咸了!而且有些烧到黑黑的,令人失望!猪肉味道就刚刚好,加埋沙嗲汁同食,味道唔错!
顺便一提,一order 后侍应便会送上热腾腾的香草面包,配上醋及橄榄油。 卖相是颇吸引的,令我地急不及待马上试一下。不过一食落口就有点失望,因为面包味道好咸,而且比较油。我觉得普通的餐包比呢款好味得多。
饮品方面,我地要左可乐同果汁 两款都是普通饮品,不过不失。
讲完食物,就讲下服务。
由book 位、入座、落单、上菜到结帐,侍应生都相当有礼貌!满意!
整体来说,我地对今餐都好满意!而且这家餐厅是可以带狗狗的,我地下次会带埋我家小狗再来!