2022-12-18 32 浏览
长沙湾开咗啲新嘅寿司店,所以就去试吓,一入座觉得系坐得好舒服,就算唔系卡位,普通座位嘅都系宽敞,灯光好柔和,店员话嗌四客寿司有八折,所以就试吓寿司。寿司分别叫咗松叶蟹脚寿司,帆立贝寿司,岩蚝寿司, 大葱吞拿鱼军舰。寿司每客有两件,两个人食亦足够,寿司饭大小适中,而且即叫即握,上枱后依然结实,夹起亦不易散。松叶蟹脚大大条上,而且已经剥好壳,咬落淡淡肉,蟹肉软谂有鲜味,而且饱满水份。佢已经帮我剪好剩余嘅壳,食咗大部份嘅肉之后可以自己灭返出嚟食。帆立贝大大件,非常饱满有光泽,肉质鲜甜爽口,整粒放入口更有满定感。岩蚝体形巨大,浓厚肥美,美道鲜甜,咬开更发现水份充足,好水润。大葱吞拿鱼军舰上面放有大量吞拿鱼蓉,咬开有大葱的香味,随之而来就系吞拿鱼中富天然鱼油脂的甘香,入口即溶,味道浓郁,建议最后才享用。芝士鳗鱼卷一客有四件,大小适中,鳗鱼十分香口,味道啱啱好,鱼味浓郁,芝士亦唔会太咸太腻,芝士与鳗鱼的配合下亦令人满足,除咗爽脆嘅青瓜丝之外,仲有卜卜脆,一口咬下去可以品尝到丰富的口感。炸软壳蟹沙律,表面有脆浆口感,炸得十分香脆,同时不油不腻,咬开亦有啖啖蟹肉,金金黄黄脆卜卜,而且炸浆非常薄,非常惹

炸软壳蟹沙律,表面有脆浆口感,炸得十分香脆,同时不油不腻,咬开亦有啖啖蟹肉,金金黄黄脆卜卜,而且炸浆非常薄,非常惹味。沙律菜都系十分爽口,加上芝麻酱就十分惹味。

大虾天妇罗又系炸鱼劲薄且呈现亮黄,唔油腻,非常香酥松脆,大虾肉身弹嫩,而且唔会太细只,每一啖弹牙的虾肉。

牛肉寿喜烧上菜嘅时候,下面有一个火炉仔帮佢保温就咁睇已经觉得好有仪式感。汤底浓郁香甜,咸甜适中,而且牛肉好多,牛肉肥瘦适中,肉香浓郁,软嫩多汁。同时每一块牛亦没有筋,非常之容易咀嚼。蔬菜方面,有冬菇、金菇、萝卜、白菜仔、洋葱,蔬菜鲜甜,同时渗着香甜的汤底,非常鲜甜。佢嘅粉丝系比较粗,所以可以索晒啲汤汁,是冬天嘅好选择。

见到佢嘅午市套餐更加抵,总括嚟讲,CP值都系非常高,下次可以再试吓食佢嘅午市套餐。
2022-12-16