下雨天, 总挂念越南~ 火车头那可爱片段; 蔡生又已一年, 祈望吔啖面Long wait wait, 就算多想吔牛腩 , 但这刻无时间, 即使人龙再短…几句歌词, 舒发心意, 蔡SAN间舖原来开咗差唔多一年1️⃣日日排长龙局面, 今日趁住落雨天人少少食番剂,☔一尝号称「一生难忙的牛肉粉」☺️舖头STYLE系简洁少装修, 同区既BEP及BRASS SPOON相同风格🇻🇳 今日坐下层, 大约40个位, MENU四只河粉, 搭一个法棍三文治, 另外有任你拣配搭既牛肉粉; 仲有捞檬同汤檬各一; 主食外, 仲有小食🥡甜品🍩同饮品🍹 一系唔试, 要试就试佢特别牛肉河粉 🐃(另外有个和牛汤河粉🗾 但好唔越南,✖️); 碗粉阵容顶盛: 有生牛肉、金钱腱、牛腩、牛筋肉、牛鞭花 (你估中左, 系牛鞭🐂)、牛柏叶; 上枱热度未至出烟荡口, 但还算足够系下雨天既冷气间下暖暖身❄️要提一提只铁匙羮🥄唔知系咪问杨过借咗啲玄铁黎整🗡️都真系有番啲重量😑运起内力滗啖汤后, 牛面既汤底真系做到清澈见底😍仅仅系少许油光浮面🌌饮落去唔沾住口腔, 爽甜咸味不重; 佢既汤底令我连运用鱼露同辣酱既机会都无👍筷子反而极为轻巧🥢大概系四十岁后,

筷子反而极为轻巧🥢大概系四十岁后, 不滞于物; 夹起佢既自制河粉, 幻身雪白⛄吸汤程度高, 但算我低质, 见唔到同外间河粉分别😂

河粉

牛丸系弹牙既🍢 味道不俗, 但比其他出名牛丸略见一斑; 金钱腱, 牛腩同生牛肉肥瘦适中, 咬口佳; 至于大家最好奇既牛鞭花, 以大概五毛钱既SIZE, 透明状出现, 弹牙QQ的😲吸咗汤汁, 无腥味😛

特别牛肉汤河粉

牛丸

金钱腱

牛鞭花

最后杯咖啡系越南式偏甘苦既口味, 卖相就一流, 饮落去还好☕

越南滴漏热咖啡

埋单连埋杯啡, 其实都180蚊左右, 以中环区三间越南粉, 我会排 Brass Spoon > 蔡灁 >BEP, 反正三间都系排队店, 有机会经过少人排先食啦😉
2019-05-31
特别牛肉汤河粉