2023-07-13
「长文,慎睇,我真系第一次为咗面包写咁长嘅嘢,因为太难食太失望太少馅,仲要收咁贵」见到OpenRice出咗啲文章讲呢篇嘢,咁就特登去试吓啦,点知真系失望到爆!由于唔想影响品质嘅关系,我哋系买完立即3分钟之内喺车入面食!但都系极差!!!我买咗9个包,二百几蚊,平均$2 x-$30/个包,暂时食咗4个都系难食嘅,另外5个咬咗一啖都觉得差!简直系浪费我个胃!1. 首先系啲奶冻包布甸包类别, 20几蚊一个,的确难食,首先一个系布甸包,好恐怖,上面㶶晒,我食入口每一啖都系苦涩味,好㶶嘅感觉,完全唔系焦香味,系㶶晒,唔好同我讲系焦香味⋯正常个脑有思想都知道唔系⋯⋯🤢🤢🤢🤢难食到四个人都食唔晒,剩返掉咗佢!2. 唔知系咪奶冻包,总之有个奶字嘅冻包,但我好肯定冇奶香味,食入口都唔知食紧乜,净系知道好滞,极甜,好难食,只系一劈好甜嘅嘢,完全冇奶香味,唔知乜嚟,我哋食完之后都O嘴⋯⋯🤮🤮🤮🤮四个人都食唔晒,剩返都唔想食,掉咗佢!3. 黑松露奶酪bagel(类似咁嘅名称),里面啲馅少到等同没有⋯一边咬,一边失望⋯⋯咬开第一啖,白面包嚟嘅⋯又唔系bagel嘅口感,又冇面包嘅香味,究竟似乜呢?第二啖⋯终于都有馅
3. 黑松露奶酪bagel(类似咁嘅名称),里面啲馅少到等同没有⋯一边咬,一边失望⋯⋯咬开第一啖,白面包嚟嘅⋯又唔系bagel嘅口感,又冇面包嘅香味,究竟似乜呢?第二啖⋯终于都有馅料嘅位置,不过少到咁,我吓亲,因此决定打开成个包,原来真系冇馅料嘅⋯⋯⋯唉,咁就咪鬼话自己系好多馅嘅包啦⋯仲收呢个价钱⋯唉⋯😫😫😫😫
4. 绿茶红豆麻糬肉松包(类似咁嘅名称啦)$27半个,呢个算系最平最抵食𠮶个啦。不过绿茶味假到爆炸,就系烘焙店最假𠮶种绿茶,啲绿色出奇地超级绿,极之唔天然!红豆唔算多,不过肉松就多到爆,好干好干,食每一啖都好似会哽亲嘅感觉⋯⋯我同几位朋友真心唔钟意😭😭☹️☹️☹️
总括而言:雷声大雨点小,讲到几多馅料,其实只系价钱贵,实际难食⋯咁少馅料嘅包都可以攞出嚟卖到20几蚊一个,都唔知点讲好⋯ Bagle根本个口感错晒,
同隔篱街$5个𠮶啲面包冇分别,我甚至够胆讲$5𠮶啲仲好食⋯⋯🥺🥺🥺😰😰😭😭😭
(刚刚请另一位朋友再食,佢话好难食,绝对唔系bagel,食落觉得面粉渣,唔香,口感松散,粉散感!)
如果收得呢个价钱咁贵,我地同行4人就够胆评分系地狱级难食!啲冇主见嘅人,或者呃like嘅人,可能影完张相会夹硬话好食既😌
都唔明点解香港人近排就系睇IG睇文章就会去课金食啲咁难食嘅嘢⋯我自己都衰咗喺呢样嘢手上⋯⋯今次当买咗个教训,以后唔好再嚟呢间咁嘅嘢⋯⋯⋯
其实讲真,点解香港唔可以做到好似日本咁呢?收得贵嘅价钱就做返啲好嘢出来。得个样,打开全部系垃圾(我哋几个个人认为),点得㗎⋯⋯
究竟而家香港人系咪人哋塞咩入去个口都要接受话系好嘢先?
可能有人会话其他包好食,但我今日买咗九个,全部都系伏嘅⋯⋯
唔通系今日我抽中咗呢九个都系难食?机率咁高?定系质素唔平均?咁啱我哋几个抽到都系咁难食?
一味唱好,其实就系差差差!