餐厅: 稍息
资讯:

呢间喺上环嘅Cafe,我见有好多IG都讲🤳🏻,今次就到我去试一试呢间餐厅。餐厅位于上环地铁站出口,十分方便🤎餐厅嘅装修系🇯🇵日式和风风格,风格比较复古🎎,都系一间好有特色嘅Cafe☕️呢间餐厅最特别嘅系佢有榻榻米座位,我呢一日去到,因为已经有人一早预约咗榻榻米座位,所以我就只可以坐返普通餐厅位置。🪑但系我觉得都唔错㖞。因为坐返高等我可以唔使除鞋😂所以榻榻米真系睇吓个人喜好。我坐系普通坐位靠墙一边嘅位置,后面系冇靠枕,🖼️我挨后嘅时候个头就撞到个墙边,好x痛,之后我就要坐得好小心。🥲今次我哋就叫咗1款饮品🍹,1份甜品🧁,两款定食🍱,寿喜烧汁慢煮牛柳定食&日式野菌豚肉卷定食,两款嘅定食已经包括左茶碗蒸、渍物、汤物同日本米饭🍚黎试试佢。寿喜烧汁慢煮牛柳定食🍱 $198慢煮牛柳切片切得好薄身,口感嫩滑,而肉质腍身,由于牛柳冇调味过,如果就咁食牛柳系真系无味🫥而我当日食嘅牛柳,就咁食牛肉味都已经比较淡🥹,所以食嘅时候必须要沾寿喜烧汁鸡蛋汁,我沾左寿喜烧汁食,比较好食。寿喜烧汁同牛柳味道都几夹,但我就略嫌牛柳份量比较少同埋寿喜烧汁嘅味道比较淡。反而日本米饭有调味粉调味,😋都比较特别。日式野菌豚肉卷定食

寿喜烧汁慢煮牛柳定食🍱 $198

日式野菌豚肉卷定食$158 +$15(转乌冬)🐷🍜
呢一个日式惹菌豚肉卷一上枱嘅时候见到每一个豚肉卷卖相都好吸引,我哋亦都💰加钱转咗乌冬🍜。
日式野菌豚肉卷定食+(转乌冬)

日式野菌豚肉卷定食
但系发现乌冬都只系好普通,冇乜特别🫥豚肉卷都煮得腍同埋入味,而渍物正常发挥,汤物就好淡,淡如水咁🧊茶碗蒸就正常发挥。
乌冬

饮品:昭和の富士山🍧 $68
波子汽水口味嘅加埋个雪糕🍹卖相几靓,打卡able,ps我觉得个雪糕几好食🍦
昭和の富士山

甜品:焙茶麻糬蛋糕 🧁$68
蛋糕焙茶味香浓,加上有海盐奶盖嘅加持,甜甜咸咸味道,都几好味,放呢一个蛋糕加咗唔少分,蛋糕里面嘅系麻糬同焙茶流心酱,但做唔到流出黎嘅流心效果,有啲减分🫣
焙茶麻糬蛋糕

两个人一共食左$558(连加一服务费),我个人嘅感觉系食完呢餐,系完全冇饱嘅感觉🙉🥲,食物质素亦都好有进步空间🫥性价比来讲我觉得偏贵🤳🏻

但呢一度嘅装修系几有特色,打卡able嘅,如果你好钟意日本和风嘅Cafe🎌🥢亦都好钟情于榻榻米🎏嘅座位,你可以不妨来一试。
寿喜烧汁慢煮牛柳定食
日式野菌豚肉卷定食+(转乌冬)
日式野菌豚肉卷定食
乌冬