位于横街窄巷的一间驰名小店,好彩有朋友带路,如果唔系都有D难发现呢间铺头。铺头面积小小,如果认真咁计。堂食位置可能系得4个位,所以老板都准备咗折台同胶凳比食客系旁边既小巷开餐。 .今日下午2点几黎到,店员就讲返而家净系得返3款颓饭卖啦,其他上网见到既多士丁面都已经卖哂。不过虽然个叫颓饭,但其实就系餐厅既撚手菜咖哩蛋包饭同埋卤肉饭。一场黎到,梗系豪食43蚊既芝士咖哩蛋包饭芝士咖哩蛋包饭既卖相同日式小店既一模一样,忽然令人有一种思乡既感觉,令久未去旅行既我谂起当年大雪飘下,在大阪北极星吃的那一碟美味既蛋包饭。当我闭上眼食第一啖时,我又忽然被拉回香港,因为我食到本土风情 - 豉油西餐既感觉。正常日式蛋包饭系会用茄汁鸡肉炒饭做底,形成整体甜酸既感觉,而华记就用豉油汁去炒,充满地道既感觉,亦令到饱足感增加。芝士蛋皮味道够哂浓香,嫩滑既蛋同芝士藕断丝连,一同滑入嘴巴。呢个搭配令人不知不觉间就已经食哂成碟饭。 跟餐饮品试咗新野 - 柠汁特饮,系其他港式快餐店都未见过,新鲜柠檬汁配上糖水混合,系愈来愈热既天气系消暑良品,帮食客补充埋维他命C

2021-04-02