早春三月,又到赏花季,讲紧当然系女孩子最爱既樱花,女友系惜花之人,最爱东京染井吉野樱,不过呢排无假,行唔开!好彩比我发现上环皇后大道中,有一间由日本师傅主理既樱花蛋糕、巴菲等精致轻食既咖啡店。 是日偕同女友赏花嗜花,呢度窗明几净,门面已经非常型格,好似去咗中目黑咁!我哋拣咗个窗口位,点了女友最好既粉红色樱花蛋糕,卷蛋上有盐渍樱花,忌廉夹心夹著樱花莲蓉,好香好滑,系我食过至like既莲蓉味,仲一啲都唔漏! 至于樱花拿破仑,同样有盐渍樱花点缀,大厨细心说打完卡就将件Cake打侧放平,比较容易将脆脆饼皮切开,一口一口品尝之际,仲比我食到车厘子肉,冧滋滋! 呢度唔止有甜食,仲有咸点,叫咗个牛油果吐司,牛油果软绵绵、夹著野菜、吐司烙至脆皮,上面放有一只温泉蛋、撒满红澄澄烟肉、少许七味粉,旁边仲有薯蓉,吃得好丰盛。 女友点了一杯樱花奶盖白茶,佢话茶味清香、奶盖超滑,倒入杯中,奶花散落一刻好吸睛。身为型男,我就点了杯黑芝麻拿鉄,衬番今日件轻皮褛外套,够晒”格哥儿”,讲真,杯芝麻咖啡真系好好饮,麻香四溢,拉花仲劲有心思,帅! 总评:樱花香、味道冧、好浪漫,女友已经心心眼!😍

总评:樱花香、味道冧、好浪漫,女友已经心心眼!😍