2017-03-13
今日要去PMQ元创方睇展览,顺路当然要去呢间出名蕃茄汤底既大排档啦。大约两三点黎到,好好彩地啱啱过左打工仔既食饭时间,一去到就可以唔使排队即刻有得坐低。一场黎到就当然要试下佢既蕃茄通粉啦。我叫左蕃茄碎牛肉炒蛋通粉,碗通粉既份量都算大碗。蕃茄汤底又浓郁又杰身,蕃茄既酸甜味非常出色,啱啱好恰到好处,完全食得出系落足大量蕃茄煲出黎既足料汤底。至于通粉就煮得啱啱好,唔会太稔,口感弹牙;通粉中空令佢既挂汤能力一流,每一啖都充满住浓浓既蕃茄味。另外碎牛同炒蛋一齐炒,炒蛋都算大份,碎肉既份量亦算多;炒蛋既外层香脆,入面就好绵滑,唔会太老,配埋蕃茄汤一齐食,简直系绝配。除左蕃茄通粉,我个人比较推荐佢既柠檬蜜糖脆脆。柠蜜脆脆系无得之后再加单既,所以要一开始就叫定喇。猪仔包既外层烘到热辣辣脆卜卜,入面就好松软,同时吸满晒柠檬蜜糖汁;一开始入口首先会食到柠檬既酸味,然后就到蜜糖既甜味,酸酸甜甜,味道有层次得黎仲好开胃,非常好食,真心推荐呀。听人讲呢到另一样必叫既野就系咸柠七,可能系贪佢有怀旧茶餐厅风味?🤔不过整体觉得无咩特别,同其他茶餐厅既咸柠七差唔多。虽然胜香园既环境麻麻,又食到个人热辣辣流晒汗,但呢到有
虽然胜香园既环境麻麻,又食到个人热辣辣流晒汗,但呢到有既系人情味。呢到既婶婶婆婆就算忙到踢晒脚都依然好耐心咁帮你揾位同落单,唔会燥你底。而且胜香园既蕃茄汤底同柠蜜脆脆真系无得输,下次再黎中上环一定要再食。但到差唔多食完既时候又出现左条人龙,希望下次都会好似今次咁好彩唔洗等位啦。