2022-10-12 1178 浏览
好友终于趁住香港通关, 从外地飞来港探望, 尽地主之仪当然要请佢食餐好。今晚带佢到旺角shopping, 经过弥敦道呢间放题餐厅, 门外放著一个密密麻麻嘅menu, 价钱分为5个level, 最top level嘅任食款式仲有二百款之多。愈睇愈肚饿, 吸引咗我地入去食餐劲嘅~ 胃口大开嘅我地拣咗level 5嘅套餐, 即系眼见menu上嘅所有款式都食得!座位超Colorful, 均为卡位, 坐得舒服。 一入门口就系自助区, 放了沙律、少量熟食、寿司, 仲有大量平时打边炉嘅火锅配料, 例如丸类、鸡翼、肥牛等等…自助饮品区就有支装凉茶、罐装汽水为主, 如果拣level 2套餐以上, 仲有数款餐厅自调饮品任饮,菠萝冰: 菠萝味果味很重, 仲有爽甜菠萝肉红豆冰: 椰香味十足, 配上甜甜又林嘅红豆, 不错。Level 5套餐每位可独享一次性顶级刺身, 包括有鲜甜又能满足口味好厚嘅原粒珍宝带子、爽甜肥美牡丹虾、甘甜海胆同埋带子海胆。任食嘅刺身款式都唔少, 有赤贝、甜虾、带子、油甘鱼、三文鱼、北寄贝, 虽然主打烤物餐厅, 质素亦唔会差太远, 特别系油甘鱼, 甘香鲜味, 正!烧肉种类多, 单看日本和牛

座位超Colorful, 均为卡位, 坐得舒服。

自助饮品区就有支装凉茶、罐装汽水为主,

如果拣level 2套餐以上, 仲有数款餐厅自调饮品任饮,
菠萝冰: 菠萝味果味很重, 仲有爽甜菠萝肉
红豆冰: 椰香味十足, 配上甜甜又林嘅红豆, 不错。

烧肉种类多, 单看日本和牛、澳州和牛、美国安格斯等等…都系任食列, 感觉食多几件已经好易回本。
点了好几款牛, 然后餐厅将所有肉整齐排放于一个宝盒木箱中上台, 更显耹贵。
和牛三角腩: 相对牛脂最为丰富, 烤后虽迫出部份牛脂, 但入口还是食到丰富牛脂, 甘香至极。
A4和牛肉眼盖、美国顶级雪花牛小排: 牛脂分布较为平均, 牛味同肉味平衡。
美国顶级板翼西冷、安格斯肉眼扒: 牛脂较少, 不过又没预期中嘅鞋口, 有些少口感, 但唔会难咬开。
和牛他他: 色泽粉嫩, 肉质好林, 唔系爽弹果种, 如果多配蛋汁味道可能会更好。

西班牙黑毛猪: 脂肪跟肉分间, 肉比例较多, 烤至金黄, 入口唔会觉得太油。

叫咗三款串烧:
鸡皮串: 鸡皮都切得几阔身, 不过自己烤唔到坊间食到脆卜卜质感。
鸡肾串: 每件细细粒, 极为爽口, 不过就冇调味过, 要自行点酱食。
鸡肉软骨串: 卖相似鱼蛋, 食落甜甜地都有D似, 夹集了软骨碎, 很有层次。

海鲜:
芝士虾、蒜蓉虾: 开边虾再加咗不同调味, 口感爽, 两款配料都能提升虾嘅味道。
黑松露烧帆立贝: 帆立贝比较难烧, 面层加咗黑松露, 反转烧又跌哂落炉, 不过整体都食到鲜甜。

炸物即叫即炸, 唔会过于油腻。
榴梿炸弹: 外层松脆, 入面流出香甜榴梿浆。
椒盐鸡软骨: 外层香脆, 配上软骨本身爽脆, 双重口感很满足。
炸鱿鱼圈: 切得好幼, 炸后都可避免好硬嘅口感。

最后到甜品就有雪糕雪条、水果任食。
2022-10-08