2018-02-06 3349 浏览
我同朋友喺新都会广场行完街,朋友话想食日本放题,喺OpenRice揾到呢间野,系好爵中心。餐厅位置近地铁,虽然要入商场上一楼,但算易揾,门口都几吸引。我地大概七点钟到啦,唔需要等位。内面装修令人感觉舒服,位置都好宽敞。墙壁嘅摆设有特色,有欧陆风情。嘢食选择都唔少,首先有前菜:有香肠、咖喱角、春卷、薯角,同埋章鱼烧。前菜比较热气,我哋只系食咗少少,当暖下个胃。1) 鱼生 (⭐⭐⭐⭐💢)比较推介花之恋,同埋带子。带子有黑松露寿司嘅配搭。食物都好新鲜,好浓嘅黑松露味。至于花之恋,就有蟹籽同埋沙律酱配搭,都好有鲜味。食落去一大啖,好有满足感。2) 刺身 (⭐⭐⭐⭐💢)有三文鱼,三文鱼啲色泽好光鲜,应该系几新鲜嘅,而且味道都唔错。另外有大虾、甜虾同埋带子,都系值得推介嘅。建议每次落单嘅时候,唔好点太多,宁愿分开点,因为刺身底下啲冰会融左,就沟淡左海鲜味道。3) 炸物 (⭐⭐⭐⭐💢)有好有特色嘅榴梿炸物。放心!榴梿散发出来的味道唔算好臭,唔会影响到身边嘅人。如果钟意榴梿嘅人,我推介可以试一试,因为呢款出边比较少有。另外仲有啲炸饺子同埋天妇罗等等,系食放题必食!另外,推介海鲜焗蚝,海鲜焗蚝有蒜蓉同埋

前菜暖食

1) 鱼生 (⭐⭐⭐⭐💢)
鱼生

2) 刺身 (⭐⭐⭐⭐💢)
刺身

3) 炸物 (⭐⭐⭐⭐💢)
有好有特色嘅榴梿炸物。放心!榴梿散发出来的味道唔算好臭,唔会影响到身边嘅人。如果钟意榴梿嘅人,我推介可以试一试,因为呢款出边比较少有。另外仲有啲炸饺子同埋天妇罗等等,系食放题必食!另外,推介海鲜焗蚝,海鲜焗蚝有蒜蓉同埋芝士味,两样都值得一试。份量都几大。
炸物

焗蚝

4) 火锅 (⭐⭐⭐⭐💢)
呢度仲有火锅,由于天气冻嘅关系,我哋都叫咗个火锅。同埋叫咗好多菜,因为感觉上比较健康。佢呢度啲火锅配料好多,同一般火锅店专卖火锅食物系可以媲美嘅!
火锅

呢度饮品吧选择丰富,有纸包饮品同埋罐装饮品,有唔同嘅牌子,饮品加埋大概有四个柜!
饮品

另外,甜品嘅选择都好丰富,有唔同嘅雪条同埋雪糕,不过天时冻所以我哋都冇食。
甜品
2018-02-05