2024-06-20
🍽️ Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)📍尖沙咀宝勒巷3-7A号万事昌广场2楼202号舖-今日去左尖沙咀食印度嘢,超级惊喜🤩🤩💫 Chicken Lollypop ( $80 )鸡肉炸得外脆内软又多汁😋😋点埋甜酸酱,味道层次更加丰富😍😍有咸香得来又会有啲酸酸甜甜中和返🫶🏻🫶🏻🫶🏻而且好欣赏佢真系做到好似一支波板糖咁样,有支骨可以攞住慢慢食,超方便又好味呀❤️❤️💫Pudhina Murgh Tikka( $140 )其实佢系薄荷鸡块嚟嘅,见到张图,啲鸡肉由薄荷同绿辣椒腌制,变咗绿色令我非常之好奇同埋有兴趣😍😍鸡肉有好香嘅香草味,食到薄荷同绿辣椒嘅蓉,但系唔会太辣🫶🏻🫶🏻而且煮得非常之香嫩多汁👍🏻👍🏻👍🏻点左佢附带既薄荷青酱之后,味道更加浓郁😋😋😋亦附有好多蔬菜,个人认为用嚟点蔬菜就啱啱好啦😚😚😚💫Anjappar Chicken Masala($120)老公之前喺印度出差嘅时候食过唔同嘅香料煮鸡肉,风味各有不同😋😋见到呢一味鸡落埋餐厅名,于是好想试🐔🐔睇落似咖喱,实质食落系好丰富嘅香料味,仲带一啲微辣,又系非常惹味🫶🏻🫶🏻🫶🏻点naan一流啊
📍尖沙咀宝勒巷3-7A号万事昌广场2楼202号舖
今日去左尖沙咀食印度嘢,超级惊喜🤩🤩
💫 Chicken Lollypop ( $80 )
💫Pudhina Murgh Tikka( $140 )
💫Butter Chicken Masala($120)
呢个红卜卜嘅𩠌就系好多香港人食印度菜第一时间谂起Butter chicken 🐔 一入口就食到好香嘅牛油味同埋蕃茄味,鸡肉份量都唔少🤩🤩由于佢嘅味道比较浓郁,我觉得点咗garlic naan之后味道就啱啱好啦😍😍超级送naan😋😋😋相信同样咁送饭👍🏻👍🏻👍🏻
💫Garlic Naan ($40)
我一直都好钟意食薄饼!难得嚟到印度餐厅就梗系要食返正宗嘅印度薄饼啦🤩🤩呢种薄饼除咗食到又好香嘅蒜蓉味之外,嘅时候都会有啲一粒粒嘅蒜蓉同埋唔同嘅香料,加埋烟烟韧韧嘅口感,同平时食到嘅口感同味道都好唔同!超级大推荐! !🩷🩷最钟意就系用佢点上面两个鸡肉😋😋
💫butter dosa($80)
呢个真系劲夸张!呢一个Dosa有成张枱咁长🤣🤣🤣薄薄脆脆嘅口感好似薯片一样令人食唔停口啊😚😚佢仲有四个唔同嘅酱,香香辣辣好惹味呀😍😍
💫Mango Lassi($40)
芒果味同酸奶味融入得非常好,超级香滑😍😍而且酸咪咪好开胃啊
💫Masala Tea($35)
最初就梗系试吓个原味先啦,唔加糖嘅佢饮落去除咗好浓嘅香料味之外,仲有少少辛辣🌶️加咗糖之后,感觉奶味一下子提升咗,而香料味亦变得温和🤩🤩个人真系觉得好惊喜呀!喺印度饮过嘅老公就话非常之正宗
🌟餐厅位于尖沙咀,地点非常方便,而且同场都见到唔少本地人同外籍人士,睇嚟呢一间印度菜餐厅系香港都几出名🤩🤩
🌟职员好Nice,见到我哋有啲迷惘嘅时候,会好主动咁教我哋点样食😚😚
🌟本身对印度美食嘅印象就系好色彩缤纷,今次食完觉得好有惊喜!唔单止好好食!而且香料嘅运用出神入化🥳🥳🥳
推荐指数:5/5
抵食指数:5/5
#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐厅 #尖沙咀好去处 #尖沙咀必食 #Anjappar