2016-10-21
一直都想约男朋友去食日本菜,终于的起心肝去揾间居酒屋食饭。依间居酒屋系openrice到揾到,见到啲菜式好特别,好少甚至无系其他铺头见过,于是就去揾食。居酒屋既装潢以木为主好warm tone 好舒服,墙上有啲日式广告?唔望返出大街真系以为自己去左日本既居酒屋😌啲餐具都好日系,有海豚图案。发现餐厅都有几多猫猫既摆设😻利申:我系猫奴😼我地先点左几个小食先有依个香炸日本池鱼仔,鱼仔炸得好香脆,整条食都唔觉内面有骨,无需蔬菜伴碟吸油都完全唔油腻,少少咸味,绝对系佐酒良菜🍻可惜我要去听音乐会,如果唔系一定叫返杯生啤!香脆薄鱼片,做法好似好复杂咁,首先将啲鱼切成一圈圈好似铜钱咁嘅形状,风干之后再炸香。感觉就好似食紧咁脆既鱿鱼丝,好香口!蟹膏蟹肉炸豆腐豆腐炸至黄金,外脆内滑,豆腐没加太多调味料,加上蟹膏浓浓甘香已经足够,蟹膏系生,好滑溜,做到炸豆腐汁酱既效果😋👍🏻满分甜虾蓉三文鱼子迷你丼,虾蓉已经打到好烂好软滑,三文鱼子粒粒都好似珍珠咁大粒,晶莹剔透,充满光泽。一咬落去喺口入面爆发,啲汁出嚟嘅感觉好有爆发力,而且好鲜甜!迷你丼嘅份量啱啱,好食少少都唔会饱,可以试多几样菜巨峰乳酸梳打,味道唔会太甜,
豆腐炸至黄金,外脆内滑,豆腐没加太多调味料,加上蟹膏浓浓甘香已经足够,蟹膏系生,好滑溜,做到炸豆腐汁酱既效果😋👍🏻满分 甜虾蓉三文鱼子迷你丼,虾蓉已经打到好烂好软滑,三文鱼子粒粒都好似珍珠咁大粒,晶莹剔透,充满光泽。一咬落去喺口入面爆发,啲汁出嚟嘅感觉好有爆发力,而且好鲜甜!迷你丼嘅份量啱啱,好食少少都唔会饱,可以试多几样菜
我坚信只有小店先可以做到-用料上盛加上花心机制作,平时如果要食到咁精致嘅日本菜,我谂都要几千蚊先可以埋到单。大家一齐撑小店!