2021-12-14
🇯🇵日本洋食,其实系日本改良版既西餐,系湾仔新鸿基中心就有间正宗洋食屋喇Grill Tajimaya 系在港日本人都推荐既日本洋食屋,我地2个人叫左4样野食🔸日本产黑毛和牛厚切牛柳扒🔸用慢煮方法,内层柔软,和牛香味浓郁~呢块系牛柳扒所以冇咁油腻但系好林,配海盐、芥末、山葵同埋特调和牛汁,估唔到牛扒同wasabi系咁夹🔸日本产黑毛和牛扒🔸牛扒系用日本A3和牛,牛扒肉质嫩滑,卖相吸引,明显睇到半透明既油花,入口即溶,加少许海盐来食,带出牛肉既味道。🔸招牌香郁和牛烩酱汁汉堡扒🔸使用100%黑毛和牛制成,即叫即以人手搓制,全部都系厨师精选部位 (非肉头肉尾)。上枱先界开锡纸,热辣辣喷晒烟,面头既牛肋条焖到超级嫩,切开时唔会松散,但系入口质感软绵,加上红酒烩牛酱汁,个汁捞饭无得顶呀🔸浓郁红酱意大利面配香煎大虾🔸红酱其实系用虾熬成酱汁,啖啖都是鲜虾精华,真系意外地好味!!!其实佢D伴碟都好好味,我最中意佢个车厘茄,你睇我地清晒碟就知咩料啦
🔸日本产黑毛和牛厚切牛柳扒🔸
用慢煮方法,内层柔软,和牛香味浓郁~
🔸日本产黑毛和牛扒🔸
🔸招牌香郁和牛烩酱汁汉堡扒🔸