2016-01-25
每次同朋友或屋企人想食泰菜,就会谂到要去九龙城揾食,而试过好几间之后,大家嘅结论系:呢间最好!店内的装潢布置好有泰式风情,而班服务员姐姐都系泰籍,加上一系列好正宗、好地道嘅菜式,令人好似身在泰国咁,即时relax晒~讲返食物质素,今次我哋四个人order咗大圆法包椰皇咖喱鸡,香脆大圆法包内有干坤,一打开见到充满香浓咖喱汁,即时令人食指大动,细睇入面有个椰壳装住满满嘅咖喱鸡,咖喱汁入口尽是椰香,刺激食欲,而咖喱鸡既入味又嫩滑,越食越开胃;至于附送嘅椰皇水饮落好清新,一浓一淡非常夹~之后系咖喱炒蟹,大家都急不及待试试呢个极受欢迎嘅泰国名菜,切块的红蟹加入配菜、咖喱同香料炒香,完全能突出蟹肉嘅鲜味及弹性,独特风味令人人都食到啜晒手指,回味无穷~而海鲜炒粉丝镬气十足,入面嘅海鲜份量多,有弹牙爽口嘅虾球、鱿鱼同蚬肉,粉丝仲索晒海鲜嘅精华添!粉丝要炒得干身、入口烟韧认真唔容易,呢度就有返咁上下水准喇~马拉盏炒通菜几乎系枱枱都会order嘅菜式,要将简单嘅食材炮制到色香味俱全其实最考功夫,师傅就能够保持到通菜的鲜绿,入口好惹味,咸度适中,大家三扒两拨就清晒成碟luu~蚝饼大家可能食得多,铁板蚝仔蛋就