2019-02-24
越式汤河食越南嘢返错过的一环 今日同朋友行过香港逸东酒店 比佢门口只长颈鹿吸引咗 好靓嘅门口唷细心一睇之后 发现落一层原来改装成为food court 环境非常不错 地方够阔落 座位够多一啲都唔迫夹 就决定同朋友喺呢度开餐特色牛汤粉$98生牛肉 牛坑腩片 牛筋片 手打牛丸 牛腩边 牛柏叶全部都系牛 钟意食牛嘅不能错过汤底好重牛骨味 饮落去好清好舒服 完全不油腻……可配越式香叶,辣椒,芽菜 一起吃 味道更为丰富酸酸辣辣很开胃牛筋片好重胶质 好冧好滑牛腩半肥瘦 一啲都唔嚡口 肉质鲜嫩滑的可粉又细又长 带有米香 唔会一夹就断 依然保持弹性牛油鸡翼$48炸到脆卜卜仲有惹味干蒜 脆口到不得了 一咬开中间 鸡肉带有水分及肉汁越式烧猪颈肉$72弹牙爽口嘅猪颈肉有种炭烧嘅味道 口感一流 配上越式酱汁酸酸甜甜很开胃 旁边还有大量蔬菜 非常健康新鲜椰青$28冰冻清甜 椰水就快满泻呢度仲有越式啤酒提供 其实我都有兴趣试试 一于下次再嚟光顾 试埋其他唔同嘅嘢食同饮品先
特色牛汤粉$98
生牛肉 牛坑腩片 牛筋片 手打牛丸 牛腩边 牛柏叶