2016-06-06
平时唔爱好食潮洲菜, 总觉得潮州菜无咩好食, 但今次朋友带我黎食既呢间潮味居, 就令我大开眼界。朋友一坐低, 不消一会已经发好板, 帮我地几个叫满一枱𩠌。腌菜。功夫茶。花生原来食潮州菜前后都会有功夫茶饮, 味道偏向甘甘苦苦, 饮完会觉得个口好清。腌菜: 系甜多于咸既腌菜, 好爽口同开胃。前菜 - 豉椒豆腐干味道惹味, 豆腐干有咬口又够吸汁, 菜圃口感清爽。卤水净鹅片 $148卤水鹅片, 鹅片质感好软淋, 卤水咸甜适中, 好入味。下面垫有滑溜豆腐, 同样入味又够香滑。金牌卤水鹅肝 $120超喜欢的一碟! 西式鹅肝吃得多, 中式仲要卤水, 真系第一次。每件鹅肝都丰满有光泽, 咬下去食到好绵滑, 有鹅肝独有既油香但就不觉得油腻!最重要是鹅肝竟然能与卤水汁这么般配!店员说他们大厨是以法国慢煮方法来处理鹅肝, 才可以令鹅肝做到绵滑又不失油香。口水鲜花甲 $48这碟花甲以「口水」做法处理, 有花椒麻味又有辣椒辣味, 够剌激。花甲饱满, 啖啖肉, 无砂。墨鱼卷拼普宁豆腐 $98左右两侧既炸豆腐睇落好似封上左一层粉末甘, 但其实果个系佢既炸浆黎架!外面炸到松脆, 入面系扎实既豆腐, 最惊喜系豆腐食到石
腌菜: 系甜多于咸既腌菜, 好爽口同开胃。 前菜 - 豉椒豆腐干
味道惹味, 豆腐干有咬口又够吸汁, 菜圃口感清爽。
卤水鹅片, 鹅片质感好软淋, 卤水咸甜适中, 好入味。
下面垫有滑溜豆腐, 同样入味又够香滑。
最重要是鹅肝竟然能与卤水汁这么般配!
口水鲜花甲 $48
花甲饱满, 啖啖肉, 无砂。
外面炸到松脆, 入面系扎实既豆腐, 最惊喜系豆腐食到石磨豆腐独有既焦香味, 小小一件豆腐, 可谓心思之作。
潮州菜中我最钟意食既就系蚝饼, 呢个蚝饼无街边「油浸」炸出黎果只蚝饼甘油腻。
入面有好多肥美蚝仔, 而且个饼既口感烟烟韧韧, 好有弹性, 系一个实而不华既菜式。 珍珠菜川椒鸡球 $88
川椒鸡球最特别系伴以酥炸过既珍珠菜, 虽然有点油腻, 但珍珠菜变得好有咬口, 颇为特别。 慢火煎原条咸马友 $168
煎原条马友再伴以潮洲腌黄豆, 将咸香味推至最高。
马友肉质比我想像中滑, 而且好多肉, 又唔会食到骨。 啫啫马拉芥兰煲 $88
味道浓烈的啫啫马拉芥兰煲, 十分惹味, 芥兰爽脆。 没有想过潮州菜式其实变化颇多, 而且味道都好实在, 没有过多的花枝招展。
吃过这餐后我一定会常常惦记起那个得奖的卤水鹅肝。