今日系母亲节嘅大日子。我只死仔,话要请佢母亲食饭. 作为父亲的我 当然可以黐餐。 我老婆(就住)佢嘅荷包,求其揾一间。我哋决定去咗太古城嘅 靠得住。 门口写住米芝莲推介餐厅。我都估唔到 粥粉面饭嘅连锁店都会有米芝莲!先畀我介绍一下, 太兴 集团上市之后, 除咗佢哋嘅手本名曲太兴烧腊 亦都起咗 几个大品牌, 敏华冰室, 茶木, 亚参鸡饭, 靠得住。。。靠得住大家都知道做粥粉面饭。佢哋对驰名嘅系 以自家鱼汤粥底驰名! 佢哋嘅粥底系用海鲜淆出个海鲜汤,再煲粥!我哋叫咗个鲜甜带子粥佢嘅粥底果然鲜味, 但系老实讲, 可能用得太多海鲜之旅嘅嘢, 我食落感觉得有少少 味精感觉。 总体味道不错。 带子大大只, 唔会煮个笼。我亦都叫咗个 滑牛肉粥。 粥底基本上系一样。 牛肉方面算系 软硬适中。 感觉可以。我亦都叫咗一份云吞面, 因为我不嬲钟意食云吞面。 佢上云吞面嘅时间系用个煲仔喺你面前放啲汤上去, 目的就话唔好浸淋啲面。 佢嘅云吞面都可以, 小弟觉得佢偏咸。我哋亦都叫咗啲小点。 混酱肠粉, 萝卜糕, 炸酱面, 银芽炒面。混酱肠粉, 我觉得都可以,唔会有 冰过嘅感觉。萝卜糕就一般。银芽炒面, 食落好味
今日系母亲节嘅大日子。
我只死仔,话要请佢母亲食饭. 作为父亲的我
当然可以黐餐。
我老婆(就住)佢嘅荷包,求其揾一间。
我哋决定去咗太古城嘅 靠得住。 门口写住米芝莲推介餐厅

我都估唔到 粥粉面饭嘅连锁店都会有米芝莲!
靠得住大家都知道做粥粉面饭。
我哋叫咗个

上汤云吞面

混酱肠粉, 我觉得都可以,唔会有 冰过嘅感觉。
萝卜糕就一般。
银芽炒面, 食落好味香口, 面质太薄, 如果面轻轻粗少少会更加出色。

炸酱面就太咸啦, 𠮶酱太浓。

总体嚟讲,如果佢称 佢自己没用味精. 我唔系咁 相信.
靠得住系连锁店。 能够 在管理上 做出 咁嘅 菜式 , 都算系不错.

2024-05-12
庆祝纪念