2014-02-16
一风堂曾经风靡一时,刚进驻香港我都有去尖沙咀店一试,员工士气好,出品又好,汤底令人回味。当德福一风堂新开张时,我都再一次支持一下,当时嘅新店好,记得个度等左成半粒钟先有位,一坐低待应嘅欢迎语好整齐好有士气咁大叫出黎。今次再去,唔洗等位,心谂:「咁好彩?」,再加上待应好hea 咁讲左句「易喱谢咩嗲」,噢,当时嘅士气去哂边呀!其实我都有十个月无帮衬过一风堂,个menu 加左唔少野,原来有饭食㖞!我见唔系好饿,决定试「新」野,而闲人先生都试新拉面。我嘅系叫香煎义烧汉堡温泉蛋饭,点解拣左喱个大伏,全因menu 度博多个印啰⋯😖个样同menu 印嘅差不多,但好细碗,我一个唔饿嘅人食完都只系刚刚饱,男仔一定唔够。温泉蛋又唔系特别重蛋味,我将蛋捞饭咁食,以为我饭有少少水,点知无,系白饭黎⋯⋯我加豉油先叫有啲味。块汉堡,唔够热,肉好散,无乜肉味又无汁,重要唔知点解好重姜味葱味,闲人先生唔太喜欢。因为温泉蛋唔系热,饭又系暖嘅,捞左蛋冻左,成碗饭都冻冻地,感觉唔太好啰闲人先生点左鸡汤猪骨拉面,我试下汤,闻有鸡味但饮落系猪骨味⋯油花多,而我钟爱嘅日本葱都唔知点解同本地街市葱嘅味差不多,系用左另一只葱?闲人先
个样同menu 印嘅差不多,但好细碗,我一个唔饿嘅人食完都只系刚刚饱,男仔一定唔够。温泉蛋又唔系特别重蛋味,我将蛋捞饭咁食,以为我饭有少少水,点知无,系白饭黎⋯⋯我加豉油先叫有啲味。 块汉堡,唔够热,肉好散,无乜肉味又无汁,重要唔知点解好重姜味葱味,闲人先生唔太喜欢。因为温泉蛋唔系热,饭又系暖嘅,捞左蛋冻左,成碗饭都冻冻地,感觉唔太好啰
闲人先生点左鸡汤猪骨拉面, 我试下汤,闻有鸡味但饮落系猪骨味⋯油花多,而我钟爱嘅日本葱都唔知点解同本地街市葱嘅味差不多,系用左另一只葱?闲人先生比左块义烧我,瘦义😒瘦到唔好味⋯
总括,德福一风堂好似差左,唔知佢系新出品嘅野系咁定为营合香港人市场先有此改变,但新品唔得就唔该卖返白丸赤丸算喇⋯
一风堂唔应该系咁,好失望