2022-12-30
大只仔今次觅食嘅店舖就系💥 民丰粉面行 💥 大只仔觉得呢间老字号可以讲系荃湾名物,差唔多每次经过荃湾都会帮衬买野返屋企,呢间舖头就系「民丰粉面行」,店舖卖嘅食品种类繁多,除咗好出名嘅糯米糍、潮州韭菜饼、汤圆、云吞、水饺🥟外,仲有茶果、烧卖、萝卜糕、年糕、菜肉包、上海糭、干面饼、花生糖 等等 … … 而且性价比超高,又平又大件又好食。😋😋⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服务 ⭐️⭐️⭐️⭐️环境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 韮菜猪肉饼 $14大只仔觉得自从「民丰粉面行」换咗门口部新煎炸炉之后,韮菜饼冇以前咁好食,而家韮菜饼外皮煎得冇以前咁深色,做唔到以前脆皮既感觉,食落会觉得皮太厚,但馅料一样咁美味。大只仔反映咗意见比老板娘听,唔知有冇机会食返以前嘅味道呢。🔥 糯米糍 (红豆/花生/芝麻)$6糯米糍大大粒只系卖 $6,而且馅料好多,皮薄而且好Q弹。大只仔最钟意食花生同芝麻馅糯米糍,觉得红豆比较一般。花生同芝麻糯米糍既馅料似汤圆入面果一种,甜甜地,好好味。🔥 煎云吞、水
💥 民丰粉面行 💥
环境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🔥 韮菜猪肉饼 $14
🔥 糯米糍 (红豆/花生/芝麻)$6
糯米糍大大粒只系卖 $6,而且馅料好多,皮薄而且好Q弹。
大只仔最钟意食花生同芝麻馅糯米糍,觉得红豆比较一般。
花生同芝麻糯米糍既馅料似汤圆入面果一种,甜甜地,好好味。
🔥 煎云吞、水饺 $5 两只
云吞同水饺都系汤煮比较好食。
「民丰」系用生煎既方法,煎既时间比较长,所以外皮会比较干,食唔到馅料既肉汁。