2019-03-31
🔥一间餐厅好与坏,回头率高与低,食物水准嘅稳定性都占一定比率。早前初尝Golem,的确有惊喜,汤系真材实料,食物份量合理同调味适中。近期喺同一时段用餐 (星期日晚巿6点),Golem就带俾我失望。要左两个Dinner Sets,有餐汤,主菜同餐饮。🔥先系餐汤,蟹肉粟米汤。系一个承接上一次美好嘅延续,依然浓郁。🔥同上次一样,加配唐扬鱿鱼圈。鱿鱼细只左,无咁啖啖肉,可能货源不稳定?份量慷慨。入口咸过上一次,明显调味重手左,但未至于食唔落。🔥吉列牛扒配凯萨沙律我见过其他食客嘅相,沙律配有温泉蛋,但我呢碟无,可能我唔好彩?🤷🏻♂️吉列牛扒都偏咸,无乜牛味,但好在肉还算嫩,入到口。🔥明太子蟹肉意粉系咪只温泉蛋黎左呢碟?不过只蛋嘅蛋黄系毫不流心😂蟹肉份量合理,但明太子份量应该唔系好多,睇图睇到。入口,哗!好咸,咸到乸喉,食左半啖后,真系再食唔到。一子错,满盘皆落索。🔥反映俾店员知,店员表示以前有食客都话过同样情况,帮我再问下厨房。相隔一阵,店员表示厨房话’系咁嫁啦’。我呆一呆,下?真系咸到食唔到。然后,我问店员拎杯水,真系咸到要漱下口。但转头佢去左帮人落单先,我唯有靠自己啦,自己去斟水。然后,就无
要左两个Dinner Sets,有餐汤,主菜同餐饮。
🔥吉列牛扒配凯萨沙律
吉列牛扒都偏咸,无乜牛味,但好在肉还算嫩,入到口。
🔥明太子蟹肉意粉
系咪只温泉蛋黎左呢碟?不过只蛋嘅蛋黄系毫不流心😂
蟹肉份量合理,但明太子份量应该唔系好多,睇图睇到。
🔥反映俾店员知,店员表示以前有食客都话过同样情况,帮我再问下厨房。相隔一阵,店员表示厨房话’系咁嫁啦’。我呆一呆,下?真系咸到食唔到。然后,我问店员拎杯水,真系咸到要漱下口。但转头佢去左帮人落单先,我唯有靠自己啦,自己去斟水。然后,就无然后啦。直到成碟几乎原封不动(就系同行二人每人食左半啖)咁被收番,埋单,走人。
🔥成餐就喺咸味中度过。
🔥我知大部分店员都知我表示碟意粉系咸到食唔落,但无人有任何反应,至少问下需唔需要转食物?好笑嘅系店员话唔止一个食客表示过好咸😂而我想要杯水去止咸都无人理😂
可能无期望,就无失望?
但唔合乎预期,就应该要失望吧...😔虽然汤水还好😂
Feast Level: 🔥/5