2017-11-02
因为受伤入左附近医院,系医院冇啖好食。一出院放监咁,一定要食返d 令自己开心既野。虽然系平日,但系始终铜锣湾午饭时间1点半左右,谂住一定要排队。点知去到都有数张吉枱。职员都好细心,见到我受伤,就算得我同我妈咪2个人都比张4人枱我,仲帮我拉凳。因为2个女人,都食唔到太多野。叫左一咸一甜既野食。叫左烟熏鸡肉三文治。呢个三文治好似港式公司三文治咁,个鸡肉几juicy。而且有少少烟熏既微焦味,混和埋少少既蜜糖甜味,中和返鸡肉既油腻感。我中意食鸡肉,所以先叫呢个三文治,但对于我妈咪黎讲个主菜反而系个配菜蛋沙律。佢个蛋沙律既沙律酱份量岩岩好,唔会好湿。蛋白切成细粒,但仍然有咬口,我谂令我妈咪最中意佢既原因应该系个蛋黄整到好够幼细,令到个蛋黄香出哂黎。 我地仲叫左2杯咖啡,一杯普通既热latte。味道冇咩特别,对于我呢d 一日最少一咖啡既咖啡精,呢d 咖啡浓度对于我黎讲,只算得上系咖啡味特饮。不过卖相都唔错,都有拉花,配返2块红莓干既曲奇。 第2杯就我既最爱,海盐焦糖latte。虽然佢冇我平时饮开既口味咁浓,但佢旁边果d cream 先系精华。侍应哥哥好细心咁介绍点样去享用呢杯咖啡。饮一啖 配一啖
烟熏鸡肉三文治
热latte
第2杯就我既最爱,海盐焦糖latte。虽然佢冇我平时饮开既口味咁浓,但佢旁边果d cream 先系精华。侍应哥哥好细心咁介绍点样去享用呢杯咖啡。饮一啖 配一啖cream,但就唔建议捞d cream 落去。d cream 上面有dd 海盐同焦糖酱,海盐配焦糖呢个组合真系好无敌,好有层次。cream 下面仲有几粒夏威夷果仁同杏仁。呢杯野我次次黎都会叫!不过今次个拉花就hea 左d。好彩味道搭够。
海盐焦糖latte
侍应姐姐都好细心,提醒我地可以松饼甜品后上。既然都唔赶时间,梗系慢慢食先上甜品。
松饼因为后上既关系,果阵都2点后,开始人客少d。松饼真系即叫即整,上到黎我仲见到个松饼出紧烟。
一如既往咁水准稳定,热辣辣食边有可能出事!加埋d 雪糕冰火2重奏,好正。
唯一要弹既系士多啤梨偏细,味道都比较淡。比雪糕同吉士酱抢哂味。
可能一排冇黎,宜家铜锣湾店仲新加左干咖喱,新加坡叻沙。揾日再黎试埋其他新野。
草苺松饼