2015-10-05 551 浏览
呢间我食过好多次嘅面档,的确系有佢嘅吸引力,每到中午都必定有人排队。其实我每次来都系食同样𩠌嘅粉或者面,就系醉鸡猪朳,而饮就系支装自家制菊花茶。次次来食都会食新鲜鸡,但今次拣左冰鲜鸡,想睇下15蚊嘅差价,有几大分别。个醉鸡汁花雕味好香,应该用左啲比较靓嘅酒去做个浸鸡汁;此外雕味重而入口不觉有太多酒精,可能系轻轻煮过啲酒,酒精挥发左。鸡每次食都一样咁滑,冇过火鞋口情况,今次食左冰鲜嘅亦一样。咁15蚊差价分别喺边?就系用新鲜鸡造醉鸡用一种特别嘅鸡香,今次食冰鲜就冇左呢种香气,但鸡肉依然嫩滑甜美,都系靓冰鲜货。猪朳系用新鲜梅头朳造嘅,肉松化餣得非常入味,并非一啲落左松肉粉又有雪味嘅冰鲜货可比!面一如以往爽口弹牙,渌得啱啱好。特别要提一提佢地嘅汤,好正!出面嘅面汤一般只有肉同骨去淆制,但呢度嘅系应该加左猪同鸡嘅什去煲,所以饮落多左个层次!我其实唔多食内脏嘅,但加内脏煮嘅汤就好欣赏!我加多左一碗。菊花茶好香,靓花煲嘅。非常满足嘅午餐!
醉鸡猪朳捞面
醉鸡(冰鲜)
菊花茶好香,靓花煲嘅。
菊花茶
非常满足嘅午餐!
2015-09-30
醉鸡猪朳捞面