2019-05-18 597 浏览
因今日接到电话知道细佬入左院,所以放工后成家去了医院探佢,探完病后,因弟妇今日搞我细佬入院好攰,想快快回家,但又唔想煮饭。所以搭车去到火炭呢间酒楼快快脆食饭跟著佢赶返屋企瞓觉。其实我对呢间酒楼冇咩好感,因为上次妈咪在呢度摆生日酒时都遇过一个经理好不礼貌,但既然赶时间,就求其去呢度食啦。妈咪打开个餐牌好耐都拣唔到想食乜,后来由我发板求其拣几样𩠌快快食完返屋企便算。第一个系春菜黄豆排骨煲,春菜有点老,但好腍,排骨好大旧,但冇乜肉,个上汤味道都还可以。鱼香茄子煲好香鱼香味,个茄子份量好多。全煲都够惹味,送饭一流!潮式煎蚝饼好大碟,好多蚝响入面,外面脆浆炸得好松脆好香口,入面蚝饼好香好够味!沙巴龙趸蒸得好滑,好新鲜,好快被我们一口气食晒。菠萝咕噜鸡球冇咩特别,酸酸甜甜,不过不失。呢度既白饭用上砵仔蒸,份量啱啱好!饭后有甜品送,可拣红豆沙或蕃薯糖水,我地就拣左蕃薯糖水,食落都几重蕃薯同姜味,只系甜左少少!六个人连茶介加一大约食左六百蚊,在百乐门食饭,呢个价钱差唔多了。

春菜黄豆咸排骨煲

鱼香茄子煲

潮式煎蚝饼

沙巴龙趸蒸得好滑,好新鲜,好快被我们一口气食晒。

清蒸沙巴龙趸

菠萝咕噜鸡球冇咩特别,酸酸甜甜,不过不失。
菠萝咕噜鸡球

呢度既白饭用上砵仔蒸,份量啱啱好!
白饭

蕃薯糖水