2024-04-28
📍沙田中菜omakase‼️• 鲜味海鲜饕宴🦞 — 玉庭💚•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_沙田#pigfoodiexhk_粤菜==============================上星期同@sa_foodieadventure嚟咗沙田帝都酒店嘅中菜厅试咗八道菜omakase😍menu精选波士顿龙虾及鲍鱼等食材,非常丰富🤩—————————————————————鲜味粤馔·厨师发办 $888/位⭐️奇异果·西班牙bb梨·兰州九年甜百合 好清新嘅前菜!奇异果香甜· ⭐️拆蟹肉·拆蟹膏·澳洲橙 将澳洲橙掏空后再放入鲜蟹肉炖制,味道鲜甜,亦带微微嘅橙香😍·⭐️龙虾带子·蟹钳·豆腐蒸蛋 呢道菜我好中意!龙虾肉弹牙,蒸豆腐、蛋白好嫩滑🤩蟹钳肉一丝丝好鲜甜~·⭐️百香果桂花鱼 桂花鱼起肉后再将佢整成松子鱼嘅形状,鱼肉嫩滑但鱼皮略嫌唔够香脆,百香果酱酸甜开胃😍·⭐️东坡肉·鲍鱼·梅菜鲍鱼同五花腩加埋梅菜皇一齐慢煮,腍身入味😍👍·⭐️拉斯芝士·扇贝·牛油酥皮 扇贝加咗芝士,面头用牛油酥皮覆盖,再用180度焗制,酥皮口感香脆,牛油味浓郁😆扇贝大
#pigfoodiexhk_沙田
#pigfoodiexhk_粤菜
—————————————————————
鲜味粤馔·厨师发办 $888/位
⭐️奇异果·西班牙bb梨·兰州九年甜百合
好清新嘅前菜!奇异果香甜
⭐️拆蟹肉·拆蟹膏·澳洲橙
将澳洲橙掏空后再放入鲜蟹肉炖制,味道鲜甜,亦带微微嘅橙香😍
⭐️龙虾带子·蟹钳·豆腐蒸蛋
⭐️百香果桂花鱼
⭐️东坡肉·鲍鱼·梅菜
鲍鱼同五花腩加埋梅菜皇一齐慢煮,腍身入味😍👍
⭐️拉斯芝士·扇贝·牛油酥皮
扇贝加咗芝士,面头用牛油酥皮覆盖,再用180度焗制,酥皮口感香脆,牛油味浓郁😆扇贝大粒鲜甜
⭐️龙虾汤·龙虾钳·脆米
店员会先将龙虾汤倒入脆米~龙虾汤非常浓郁!!脆米索满晒汤好入味🤩
⭐️椰奶·椰青·紫薯
店员会将水倒入干冰,卖相好有仙气好fancy!椰奶紫薯冻香甜嫩滑,甜度刚好😆
—————————————————
卖相:3.8/5