2024-05-21
今日同老婆仔女行完沙田新城市广场,就谂住食个晚饭先返屋企。见丼吉就脚就入咗去。一坐低就叫咗碟前菜拼盘,有枝豆、冻豆腐同八爪鱼芥辣秋葵。枝豆热辣辣,咸咸地好醒胃;冻豆腐好滑好香,配埋木鱼丝同日式酱汁,食到停唔到口;八爪鱼爽口,秋葵配埋芥辣一齐食,好爽脆。成个前菜拼盘都新鲜,做宵夜一流。跟住个主菜吉列猪柳定食,有渍物、味噌汤同生果。渍物开胃,甜到漏;吉列猪柳炸到金黄色,肉质软绵,一咬就散;猪扒金黄香脆,食落爽口唔会太腻;猪柳同猪扒配埋芝麻、猪扒汁同海盐一齐食,口感丰富。炸大虾炸到金黄色,啖啖肉,有层次;定食配埋椰菜丝同白饭,椰菜丝新鲜爽口,白饭软绵,仲可以任食添;味噌汤咸度适中;最后个生果西瓜,清甜解腻。成个吉列猪柳定食材料足料,口感正。丼吉坐位阔落,嘢食好食,口感丰富,我哋一家四口食得好滋味。
丼吉坐位阔落,嘢食好食,口感丰富,我哋一家四口食得好滋味。