2023-04-13
沙田有间🐉龙门客栈,听落系以前啲电影名,入到去冇刀枪剑影,只有古色古香嘅摆设,连房间设计都别具匠心,间间有唔同地方嘅色彩🌿 颇雅致🌾🔸南翔小笼包🥟好少香港嘅小笼包能够做到汤底有层次,一啖食落口有惊艳嘅感🤍🔸砂锅菜胆云吞鸡呢款菜式系我家细个经常出现,要做到鸡汤味道咁浓而鸡肉唔会散晒,真系好足料,同埋要好好掌控火喉至得,必食之选👍🏻🔸樟木鸭用樟木薰嘅鸭系好香,鸭肉唔会太老,鸭肉丰富🔸三鲜炒年糕系宁波年糕嘅口感呀😍 呢种口感会偏软糯弹牙,唔系韩式𠮶只硬度,配三丝好正,又系婆婆家嘅味道!🔸桂花酒酿芦荟丸子就食得多,今次食到饱饱都要叫份甜品,酒酿同芦荟🤤竟然咁夹,清爽得嚟只酒味适中,唔会太淡🫠即时订埋母亲节饭,有上海味呀,阿妈实钟意❤️#香港美食 #沙田美食 #RegalRiversideHotel #沙田酒店 #沙田好去处 #Shatin #ShatinHotel #香港丽豪酒店 #丽豪酒店 #高级中菜 #上海菜 #DragonInn #龙门客栈 # 清炖狮子头 #北京烤填鸭
🔸南翔小笼包🥟
好少香港嘅小笼包能够做到汤底有层次,一啖食落口有惊艳嘅感🤍
🔸砂锅菜胆云吞鸡
🔸樟木鸭
用樟木薰嘅鸭系好香,鸭肉唔会太老,鸭肉丰富
🔸三鲜炒年糕
🔸桂花酒酿芦荟
即时订埋母亲节饭,有上海味呀,阿妈实钟意❤️