2018-04-01
去青衣睇完戏,想食餐饭都咁难……青衣城2期食肆已经迫爆,转战一期都差唔多,最后家人话食拉面就谂起面屋武藏。几年前食过都算唔错,今日食就差咗好多吓喇!面屋主打赤黑白汤底,赤系味噌汤底,白系猪骨汤底,黑系蒜油汤底。我哋一行三人都点咗黑武骨豚角煮拉面,限定松茸叉烧拉面,黑武士沾面,唐扬炸鸡,另追加一份豚角煮。首先系炸鸡,基本上同坊间嘅日式炸鸡一样,不过不失咁啦!系个沙律酱改成 washabi 芥末沙律酱,食起嚟冇咁腻又刺激啲!拉面汤底方面,黑蒜油汤底非常油腻,睇相都饱饱哋,但饮落去出奇清淡冇乜蒜味㖞!赤面汤底就好啲,少油啲,味噌难得啱啱好。而我点嘅松茸汤底就松茸味唔太出,只有浓厚嘅杂菌味。面质方面有粗幼两款,汤面配幼面,沾面配粗面,抵赞嘅系面渌得啱啱好!配菜方面,叉烧每碗有两大块薄片,叉烧经过长时间卤煮,肉质软嫰,味道咸中带甜!豚角煮即炆炖五花腩,脂肪炖煮到入口即溶,钟意食扣肉,东坡肉嘅朋友应该非常喜欢!最后要讲吓服务方面,店面员工得两位,而且系身形娇小嘅美女,但服务勤快,笑容可掬,落单,送餐,添加茶水,执枱可以讲系快而准,今日所有正评都属于佢哋嘅!