2023-10-10
中环街市好多正野可以揾到 早几日就去左 中环街市一楼嘅 @aw_patisserie ❤️ 好多嘅产品都系混合左法式同埋港式嘅特色🇫🇷🇭🇰而且创办人之前喺法国巴黎蓝带厨艺学院毕业🎓 可想言之食物系好有水准同埋专业🫶🏻小编买左一盒泡芙同埋玛德莲🐷 超好食🥰🥰 强推❤️❤️ 配合嘅口味 可能会因为唔同嘅日子嘅供货而唔同😍.🐷Puff Set 👅9/10 $328一盒泡芙有6个😼 款款味都好正😙😙 除左法式焦糖炖蛋味之外 其他款式里面全部都有麻糬馅😆😆 非常丰富❤️ 不过小编比较建议大家泡芙即日食 😼 因为无论几好食嘅泡芙 始终摆耐咗都会影响口感😭 即日食就可以食到最正嘅口感啦😍😼🫶🏻特浓意大利开心果麻糬泡芙 Super Rich Sicilian Pistachio Mochi Puff 呢款嘅 #特浓 真系冇呃人 小编敢讲 系小编食过最最最浓嘅开心果味😂😂 (毫无半点夸张)🥰🥰 上面有啲开心果碎😼 香到不得了 感觉上系焗过啲开心果 所以都脆啲香啲😙😙 里面嘅开心果酱好浓 颜色都睇落深色啲🤣🤣 真心大家一定要买呢一个❤️❤️🫶🏻芝麻汤圆泡芙 Sesame Rice Ball Puff呢个味道好特别 🤣
🐷Puff Set 👅9/10 $328
呢个味道好特别 🤣 冇谂过咁西式嘅甜品都可以用上中式嘅芝麻汤圆作为一个味道👅 芝麻嘅味道都几香😼同中间嘅麻糬非常之夹
🫶🏻法式焦糖炖蛋泡芙 Crème Brûlée Puff
虽然里面冇麻糬 但系上面嘅焦糖炖蛋好香 🥰 充满着焦香同埋蛋香🥚 中间口感亦都好滑好creamy🐷
🫶🏻[咸咸甜甜之选]台式芋泥咸蛋肉松麻糬 [Sweet & Savoury] Taiwanese Taro Salted Duck Egg Meat Floss Mochi
呢款味道非常特别 😆 芋泥咸蛋 加埋肉松同麻糬 一听就觉得好邪恶嘅组合😆😙 有咸有甜🤣 污泥好Creamy😙 咸蛋亦都系神来之笔 😼 成个Level升级左😂😂
🫶🏻[期间限定] 栗子麻糬泡芙 [Seasonal Flavour] Chestnut Mochi Puff
平时栗子蛋糕就食得多🌰 今次泡芙里面仲有麻糬 冇谂过麻糬同栗子嘅味道都几夹 而且唔似平时食开某啲嘅栗子蛋糕死甜嘅味道 🤣
🫶🏻冲绳黑糖珍珠奶茶 (微糖走冰)Okinawa Brown Sugar Boba Tea
将一杯平时成日饮开嘅饮品 变成可以咬嘅泡芙真系好得意🤣 重点系好啱香港人口味 味糖好紧要😼食落唔会超级甜😍 黑糖嘅味道亦都几香下😼 仲可以自己唧啲黑糖糖浆落去🤣
🐷综合玛德莲礼盒 👅 8.5/10 $140
除咗需要摆喺雪柜嘅泡芙之外 仲有可以摆喺室温嘅玛德莲😼 佢哋嘅码德莲唔系「长条型」𠮶只 🤣 反而睇落去胀卜卜 非常得意😍
🔹原味
🔸芝麻汤圆
🔹糖不甩
🔸Lotus焦糖饼干
🔹烟肉芝士
🔸京都抹茶红豆麻糬
甜味黎讲小编好推荐芝麻汤圆😙 除咗浓浓嘅芝麻味😍 中间仲有啲麻糬🥰 咁样就更加似食紧汤圆😙
京都抹茶红豆麻糬🍵🫘亦都非常推荐 先唔讲本身玛德莲已经好重嘅抹茶味🍵 中间加埋红豆麻糬真系一个冇得输嘅组合🥰
咸味黎讲 小编好推荐烟肉芝士🫶🏻 芝士嘅味道都几香下🧀
AW Patisserie