2023-01-07
Maison ES 📍湾仔星街1A号地舖 (入口位于电气街)━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一直都好想试法式fine dining! 终于揾到机会试试呢间好精致嘅店😲 入门试咗价钱亲民少少嘅lunch先 𠮶日有restaurant week menu $288 +10% 有3-course lunch 成个体验好好 个人觉得系值呢个价钱嘅🙌🏻 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥖 bread▶︎ 面包烘热嘅温度啱啱好 系唔会太热又可以将牛油融化𠮶种 呢个细节位做得几好 ▶︎ sourdough明显见到大气孔 微微酸 中间有嚼口又做到外皮嘅脆口 试咗攞佢点龙虾汤认真好味🤫▶︎ 另外𠮶个圆圆地嘅面包质感好松软 搽牛油之后有奶香油香🤩好味指数:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 Soup du Jour▶︎ 𠮶日系龙虾汤 上到嚟𠮶碟系温嘅 另外waiter会系你面前撒上欧芹碎▶︎ 虾味非常浓 而且冇𠮶种浓到辣口嘅感觉 整体味道好balance▶︎ 质地creamy 唯一可惜之处系入面冇龙虾肉🥲好味指数:●●●●◯━━━━━━
📍湾仔星街1A号地舖 (入口位于电气街)
🥖 bread
好味指数:●●●●◐
🫕 Soup du Jour
▶︎ 质地creamy 唯一可惜之处系入面冇龙虾肉🥲
好味指数:●●●●◯
🦆 Duck Two-Ways
▶︎ 鸭嘅两种食法 包括油封鸭腿肉卷同低温慢煮鸭胸 配上姜调配嘅酱汁同鸭原汁
▶︎ 卷系攞椰菜叶包住油封鸭腿肉碎 食落会有油封嘅特殊香味 不过加埋椰菜就唔会过油 可惜位系椰菜比较干身同难咬 口感上有啲出戏🤫
▶︎ 而慢煮鸭胸咬落软软地但又系紧实有嚼口嘅 一开始鸭味唔浓 嚼吓嚼吓鸭味就越嚟越出 至于鸭皮 个人觉得十分特别🤩 带有少许脆同烧焦感 不过嚼吓又会发觉系有嚼口同弹牙嘅 完全冇油腻感😲
▶︎ 唔钟意姜嘅我觉得姜嘅酱都几好味 佢系温柔嘅姜味 仲可以去到鸭肉嘅腥骚味
好味指数:●●●●◐
🍰 Dessert du Jour
▶︎ 似系tart嘅甜品 上面配咗红桑子雪芭
▶︎ 上层系饼干碎 中间食到有各种莓果做成嘅酱同似系白巧口感嘅馅 食落沙沙地都几特别 略略食到有肉桂香 虽然唔钟意肉桂但可以接受👌🏻
▶︎ 底部似系饼干碎 口感略微有啲过于硬身
▶︎ 雪芭嘅果酸味超级出 温度适中所以非常顺滑 可以中和tart嘅甜腻感
好味指数:●●●●◯
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 10月尾 (午餐)
快乐指数😋: ⑨⓪/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌑🌑