2015-09-02 357 浏览
一讲起九龙城,第一时间谂起泰国嘢!但由于泰国餐厅太多,其实一下子都唔知拣边间好⋯途经九龙城南角道见到有间餐厅特别多人等位㖞!!多人等位实冇伏啦!结果连店名都未望真,好啦!就等呢一间!想当随心~等咗10分钟左右,有位入得!非常好~安排座位𠮶个男人唔知系咪老细呢,相当nice,笑容满面,未食都已经加分啦。店内其实不算大,但坐满客人!场上都贴满食物嘅相片,未睇餐牌之前,其实都可以睇住相先~餐牌到手先知原来呢间叫「泰仔美食」,哈哈,通常用泰妹多,泰仔真系第一次见!乜泰仔唔系打开泰拳嘅咩?识煮嘢食?^^两丁友一定食唔到多嘢,唯有精拣啲啦。一定要食生虾啦,每次必叫!香叶肉碎饭、柚子沙律、三味乌头,加多杯芒果沙冰就够喇!首先嚟到嘅系生虾!哗,一碟有六只,而且只只都好肥美!用生虾沾沾泰式辣酱再食,哗~好新鲜,肉质仲好弹添!加上辣酱嘅刺激,好味!柚子沙律,睇得出师傅好细心,将柚子剥皮,再一分3至4件上,唔会散到一粒粒,件上口感更丰富,啖啖肉嘅滋味好实在。已焯熟嘅虾肉去壳都几大只,仲有一片片炸香嘅红葱头片,口感好得意,甜甜地,几好味㖞!酱汁酸酸甜甜,唔辣嘅。香叶肉碎饭要咗牛肉,呢个炒饭相当正宗,同去泰国食

首先嚟到嘅系生虾!哗,一碟有六只,而且只只都好肥美!
生虾

柚子沙律

香叶肉碎饭要咗牛肉,呢个炒饭相当正宗,同去泰国食嘅系一样!一样咁香一样咁辣呀!
香叶肉碎饭

三味乌头,其实原本想要三味鲗鱼⋯但朋友担心鲗鱼多骨⋯唯有拣冇乜骨嘅乌头啦。三味?其实系咪代表甜、酸、辣三味?因为我系食到呢三种味!仲有鲜味!乌头肉质新鲜,三味酱汁好开胃,三味夹得啱啱好,唔会话边个抢边个风头,加上三色椒嘅颜色,令整体上卖相更吸引!回味呀~
三味鱼

芒果沙冰解辣一流,芒果味香,仲好甜!饮上口仲有一点点好细嘅冰粒沙仔⋯不过如果啲冰再磨碎啲就好,我比较钟意再smooth啲~
芒果沙冰

唔错唔错,下次嚟九龙城可以再嚟拉泰仔开餐,餐牌上仲有好多款我未试过,可以再食!难得揾到间有诚意嘅泰国嘢,可以加入我的最爱之一喇!

生虾
柚子沙律