2017-10-19
果日晏昼做完嘢就出旺角,旺中宜家多咗好多嘢食,有小葵广之前,做完成日嘢,梗系揾下有咩食慰劳下自己,上边真系好多嘢食,好多元化。见到哩间翟道翟棉棉冰即刻心心眼!之前成日见啲frd话泰国啲冰好食,一直都好想试,宜家眼前有一间,唔系唔食啊下?😍挣扎咗好耐,究竟食芒果糯米饭定芒果糯米饭棉棉冰好,老板话芒果最多人食,咁就拣芒果!首先最上层有一层好浓嘅椰奶喺芒果上边,芒果好鲜甜,而啲冰食落感觉好特别,好有口感,质感系介乎刨冰同棉花冰中间,原来系啲冰加入咗椰奶,跟住下一层就系糯米饭,冻冰冰食落无咁滞,最底层系雪糕筒碎,我开头无望就咁食,好白痴以为系饭焦!😂 老板话最底层唔一定系雪糕筒碎,间中会换下其他配料,第一次食泰式冰,真系几好味,唔知泰国系味会更好味呢?😋仲有叫咗一杯士多啤梨梳打,卖相好靓,有士多啤梨肉,仲加咗少少柠檬汁,味道淡淡的,有微微酸味,如果多返少少甜会好饮啲。
芒果糯米饭棉棉冰
士多啤梨梳打